Ipak, postoji jedna manje poznata metoda koja će pomoći kod toga da mljeveno meso bude sočno i mekano. Riječ je korištenju sode bikarbone. Ne samo da će meso ostati mekano, nego će soda bikarbona ubrzati proces tamnjenja mesa.
Instagram profil America's Test Kitchen podijelio je ovaj savjet za dodavanje sode bikarbone u mljeveno meso. Potrebno je da u pola kilograma mesa dodate trećinu kašičice sode bikarbone i pomiješajte. Ostavite tako 15 minuta, a zatim ga pržite na srednje jakoj vatri.
Mljeveno meso se brže prži uz dodatak sode bikarbone. Ona podiže pH vrijednost mesa, sprječavajući pretjerano vezivanje proteina, a time i isparavanje vode. Zbog toga mljeveno meso estetski izgleda bolje.
Ovu metodu možete koristiti i za komade mesa. Pomiješajte sirovo meso sa sodom bikarbonom, pričekajte 15 minuta, a zatim spremite meso na uobičajen način.