Naprimjer, jedna srednja jabuka sadrži oko četiri grama vlakana, 14 posto dnevne doze vitamina c, šest posto dnevne doze kalijuma i čak pet posto dnevne doze vitamina K. Osim toga, konzumiranjem ove voćke u organizam ćete unijeti polifenole, ali i vitamine A, E, B1, B2 i B6.
Prije svega, svakodnevnim konzumiranjem jabuka pridonijet ćete održavanju zdravlja vaših zuba i desni. Iako ne mogu u potpunosti zamijeniti četkicu, zubnu pastu i konac - jabuke čiste zube tako što snižavaju broj bakterija koje se nalaze u vašim ustima. Pored toga, ojačava zube i spriječava razvoj karijesa.
Fenolno jedinjenje koje se nalazi u kori jabuke smanjuje nivo holesterola u tijelu - što pomaže radu srca. Pored toga, jabuka sadrži mnoštvo vlakana čije konzumiranje pomaže u prevenciji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Ovo voće sadrži flavonoide, koji imaju antioksidansni učinak na živčani sistem (Parkinsonovu bolest karakterizira poremećaj centralnog živčanog sistema).
Flavonoidi pomažu i u smanjivanju rizika od raka prostate i pluća, dok se u kori jabuke nalazi mnoštvo slojeva triterpenoida, koji ubija stanice raka - što je posebno važno za zdravlje grudi, debelog crijeva i jetre.
Jabuke sadrže kvercetin, što je antioksidansna tvar zbog koje ona djeluje protuupalno, antialergijski i antivirusno. Samim time - jabuke smanjuju razvoj dijabetesa, zgrušavanje krvi i stvaranje mokraćne kiseline te osim toga pozitivno utječu i na disanje jer konzumacijom pet ili više jabuka sedmično značajno unaprijeđujete rad pluća.
Zbog vlakana koje sadrži u sebi, ovo voće je sjajno oružje u borbi sa probavnim problemima. U slučaju zatvora upit će vodu iz crijeva kako bi ona bolje proradila, dok će u slučaju dijareje upiti višak vode iz stolice.
Važno je znati: Stručnjaci preporučuju jednu do dvije jabuke dnevno, jer bi sve više od toga moglo stvoriti probleme u organizmu (probavne smetnje, fluktuacije šećera u krvi, dodatni stres za crijeva...).