Ideju za ukusni desert pronašli smo na Instagramu food bloggerke Armine Šahmanović Delić, koja svakodnevno na svom profili dijeli recepte za ukusna jela.
Potrebni sastojci:
Kora:
200 g mljevenih badema
125 g putera
jedna kašika javorovog sirupa ili meda
Krema:
500 ml slatkog vrhnja
400 g krem sira
200 g tamne čokolade
dvije kašike javorovog sirupa ili meda
par kapi tečnog sladila
Ganache:
četiri kašike slatkog vrhnja
50 g tamne čokolade
Način pripreme:Pomiješati puter i med, a potom dodati i bademe, te smjestu dodati u kalup za kore i ostaviti u frižider da se stisne.
Zatim pripremite kremu za kore tako što ćete umutiiti krem sir i dodati vrhnje i sladilo, nakon čega ćete mutiti smjesu dok ne dobijete gustu kremu. Potom kremu podijelite na dva jednaka dijela, a onda tamnu čokoladu istopite i dodajte u kreme.
U jednu polovinu kreme dodajte 150 grama istopljene čokolade, a u drugu 50 gram. Nakon što ste u kremu dodali rezličitu količinu istopljene čokolade, dobit ćete dvije kreme različitih boja - svjetliju i tamniju kremu.
Kremu nanesite na koru tako što ćete prvo namazati svjetliju, pa onda tamniju kremu. Potom pripremite ganache i prelite preko torte koju ćete zatim ostaviti u frižider da se stegne minimalno dva sata.