Osim toga, nedostatak protoka zraka u plastičnim vrećicama može ubrzati proces kvarenja hljeba, jer je to idealno okruženje za rast bakterija i plijesni.
Bakterije i plijesan se najbolje razvijaju u vlažnom, zatvorenom prostoru, a plastične vrećice pružaju savršene uvjete za njihov rast. Pored toga, hljeb može upiti miris i okus plastike, što utiče na njegovu kvalitetu.
Da biste očuvali svježinu hljeba, najbolje je koristiti papirne vrećice ili kutije za hljeb. Ovi materijali omogućavaju bolju cirkulaciju zraka, čime se sprječava nakupljanje vlage i očuvava tekstura hljeba.
Također, možete koristiti aluminijsku ili plastičnu foliju za zamotavanje hljeba, a zatim ga staviti u hermetički zatvorenu posudu ili plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti. Tako zaštićen hljeb ćete moći koristiti kasnije, odmrzavanjem na sobnoj temperaturi ili u rerni.
Ukoliko imate veće količine hljeba i peciva, koje ne planirate uskoro iskoristiti, možete ih zamrznuti. Ipak, ako planirate pojesti hljeb u nekoliko dana, možete ga čuvati na sobnoj temperaturi, na pultu ili u kutiji, ali pazite da ga ne držite blizu izvora topline ili vlage, jer to može utjecati na njegovu kvalitetu.
Na ovaj način, vaš hljeb će ostati svjež, ukusan i sa očuvanom teksturom.