Zbog čega i na koji način koristiti kurkumu, jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova
O značaju, djelotvornosti i upotrebi kurkume za naš portal piše Amela Ivković O'Reilly, članica Udruženja nutricionista Irske, Udruženja nutricionista Velike Britanije, Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije i Dip. NT, M.B.A.N.T M.N.T.O.I M.R.S.M.
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. U ayurvedskoj medicini kurkuma je poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.
Kurkuma se koristi za:
• jačanje probave • obnavljanje crijevne flore • smanjenje nadutosti • čišćenje jetre i žučnog mjehura • normalizaciju menstruacije • smanjenje upala kod artritisa
• čišćenje krvi • stimuliranje rada metabolizma • kožne probleme • tegobe disajnih puteva • protiv gljivica i bakterija • protiv crijevnih parazita
Prema nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija. Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca.
Jedna od najbitnijih karakteristika kurkume je njeno raznovrsno antikancerogeno djelovanje. Vjeruje se da je to zbog njenih antioksidativnih, antiupalnih i imunostimulirajućih svojstava. Kurkuma je najefikasnija u prevenciji raka jajnika. Također je od pomoći ženama u menopauzi koje uzimaju hormonsku terapiju, za smanjivanje rizika od raka dojke. Druga istraživanja ukazuju na to da kurkuma pomaže u prevenciji raka debelog crijeva i prostate te sprečava leukemiju kod djece.
Zbog svojih antiupalnih svojstava kurkuma se često koristi u prirodnim proizvodima za liječenje artritisa. Kurkuma je dokazala svoje protuupalno djelovanje u brojnim istraživanjima. Kurkumin - glavni aktivni sastojak u kurkumi – efektno je ublažio jutarnju ukočenost i otekline zglobova.
1.200 mg kurkumina je djelovalo protiv artritisa jednako kao i 300 miligrama protuupalnog lijeka fenilbutazona.
Kurkuma također djeluje kao sredstvo protiv bolova i upala. Istraživanja pokazuju da inhibira stvaranje Cox-2-enzima, uzročnika bola i upala kod artritisa.
U drugim ispitivanjima kurkumin se pokazao djelotvornim u snižavanju holesterola i šećera, spriječio grušanje krvi, žgaravicu i štiti jetru od štetnih tvari.
Kurkumin također može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti crijeva poput Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, ona pomaže razvoju dobrih bakterija. Kurkuma je odlična i za liječenje kožnih problema poput dermatitisa, ekcema i psorijaze. Zbog svog antiseptičkog djelovanja može se upotrijebiti u oblozima za rane i opekline.
Kurkuma ima i antigljivično djelovanje, posebno u slučaju kandide. Da biste spriječili širenje kandide koristite kurkumu oralno (u obliku kapsula) i lokalno - u obliku paste napravljene od kašičice kurkume i malo vode. U Kini je otkriveno da kurkuma pomaže kod depresije.
Kurkuma u kulinarstvu
Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u supe, čorbe, rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, palačinke, kolače... Obično je dovoljno samo 1/2 - 1 kašičica kurkume. Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju, jer ćete tako maksimalno sačuvati njena ljekovita svojstva.
Limunada s kurkumom
Sastojci:
- 4 šoljice vode
- 2 kašičice kurkume
- kašičica meda
- sok od 2 limuna
Stavite sve sastojke u bokal i dobro promiješajte.