Kljukuša je neizostavni dio bosanske kuhinje. Izvorno, ova pita se pravi samo od izrendanog krompira, brašna, začina i ulja, dok postoje i modernije verzije ovog jela uključuju i sir, jaja i meso.
Kljukuša se različito pravi u skoro svim dijelovima naše zemlje, a mi donosimo recept sarajevske kljukuše.
Potrebni sastojci:
-
500 gr krompira
-
jedna glavica crvenog luka
-
pet supenih kašika brašna
-
200 ml mlijeka
-
50 ml ulja,
-
dva jaja
-
dvije čajne kašike soli
-
jedna čajna kašika bibera
Način priprema:
Prvo ogulite krompir, a potom ga izrendajte. Luk očistite i isjeckajte što sitnije. Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte.
Smjesu je potrebno izliti na nauljenu tepsiju, pa peći 20 minuta na 250 stepeni.
Nakon što tepsiju izvadite iz rerne ostavite nekoliko minuta da se ohladi, pa onda izrežite na kocke i uživajte u ukusnom obroku.