Mnogi se odlučuju za pohranjivanje hljeba u frižider, a neki u posude. Međutim, stručnjakinja za otpad Sophie Trueman, tvrdi da je najbolji način za čuvanje hljeba platnena torba.
Kada se hljeb čuva na vlažnom ili pretoplom okruženju dolazi do stvaranja plijesni, što predstavlja rizik za osobe s respiratornim problemima i alergijama.
"Zapamtite, ako je hljeb svježe napravljen, ne biste ga trebali čuvati u hermetički zatvorenoj vrećici, jer neće moći disati. Morate ga pustiti da diše kako bi zadržao svoje najoptimalnije stanje. Uvijek je najbolje pohraniti ga u košaricu za hljeb ili platnenu torbu, tako da se ohladi na sobnoj temperaturi", objasnila je stručnjakinja.
Ističe da frižider zapravo ubrzava proces stvaranja plijesni, zbog procesa retrogradacije koji uzrokuje kristalizaciju molekula škroba na nižim temperaturama.
Bolja opcija od hlađenja jest zamrzavanje, koje može zadržati svježinu hljeba po nekoliko dana. Prije jela pustite kruh da se odledi, a za hrskavu strukturu stavite ga na nekoliko minuta u pećnicu.
Još jedno idealno mjesto je kutija za hljeb ili hladan i suh ormarić, gdje je zaštićen od glavnih uzročnika kvarenja hljeba, topline te vlage.