Trikovi domaćica
18

Znate li kako da vam hljeb duže traje? Pratite ove savjete da sačuva svježinu

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Hljeb je namirnica koja se u domaćinstvima kupuje na dnevnoj bazi. Bitan je dio prehrane stanovništva, ali sve veća količina hljeba završava u otpadu zbog njegovog kratkog roka trajanja ili nepravilnog načina čuvanja.

Čuvanje hljeba ili druge vrste peciva u određenim posudama, ne mora značiti da će to zadržati njihovu svježinu i da neće doći do sušenja. Donosimo vam nekoliko savjeta koje su podijelile iskusne domaćice i nutricionisti.

Umotavanje u krpu

Jedan od najboljih načina za očuvanje svježine hljeba je umotavanje u čistu tkaninu od prirodnih materijala, poput lana. Ova metoda pomaže u održavanju ravnoteže između vlažnosti i suhoće. Važno je redovno prati tkaninu kako biste spriječili nakupljanje bakterija i neugodnih mirisa.

Plastična kesa

Ako koristite plastičnu kesu, hljeb će ostati svjež četiri do pet dana. Međutim, kako biste spriječili kondenzaciju vlage unutar kese, ne zaboravite napraviti nekoliko malih rupica za ventilaciju. Ovo će pomoći da hljeb ne omekša previše i zadrži svoju teksturu.

Papirna kesa

Za one koji vole hrskavu koricu, papirna kesa je odličan izbor. Ova metoda omogućava hljebu da diše, čime se smanjuje rizik od stvaranja vlage i buđi na hljebu.

Izbjegavajte kutije za hljeb

Iako mnogi misle da su kutije za hljeb idealne za čuvanje, to često nije slučaj. Ove posude mogu akumulirati vlagu koja doprinosi bržem gubitku svježine i stvaranju buđi. Ponekad su kutije prečvrsto zatvorene, što dodatno ubrzava proces kvarenja.

Pratite stanje hljeba

Ukoliko primijetite tačkice buđi na hljebu ili pecivima, odmah ih bacite. Buđ se može brzo proširiti i zaraziti cijelu hranu, često i prije nego što je vidljiva.