Znate li šta je nabeez voda? Ovo omiljeno piće poslanika Muhameda idealno je za ramazan
Ima alkalizirajuća svojstva, što znači da jača kosti, štiti od hroničnih bolesti, sprečava pojavu kancerogenih ćelija i efikasno izlučuje toksine iz organizma. S obzirom na to da sadrži veću količinu vlakana, također može poboljšati probavu.
Kako se pravi nabeez/nabidh voda
Koristite 12 hurmi bez košpica ili osam kašika suhog grožđa i četiri čaše vode. Hurme ili grožđice namočite u vodu i držite ih na hladnom mjestu.
Prekrijte čaše krpom. Voće ostavite natopljeno osam do 12 sati, a najbolje preko noći. Nakon toga ga možete izmiksati ili jednostavno popiti zaslađenu vodu pa pojesti.
Nabeez treba konzumirati u roku od 12 sati nakon namakanja na sobnoj temperaturi i dva do tri dana ukoliko je u frižideru. Nakon ovog roka će početi fermetirati i pretvoriti se u alkohol.
Postoji nekoliko hadisa u kojima se spominje ovaj napitak. U jednom od njih Jabir ibn Abdullah je naveo:
"BIli smo s poslanikom Muhamedom. Tražio je nešto za piće. Jedan od ashaba je upitao: 'O, Allahov poslaniče, zar ti nećemo dati nabeez?'. Poslanik je rekao: 'Da, zašto da ne!'. Ashab mu je ubrzo donio šolju nabeeza. Poslanik ga je pitao zašto šolju nije prekrio nečim pa makar i štapom. Nakon toga je pio iz nje."