Znate li zašto bi trebali prati banane i lubenicu prije nego što ih ogulite?
"Ovo je najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom kako bi se smanjio prijenos prljavštine ili mikroba koji se mogu nalaziti na kožici na unutarnjoj strani voća kojeg namjeravate konzumirati", poručuje Sims.
Naime, prljavština može biti vidljiva na koži, ali pesticidi ili mikrobi poput salmonele nisu vidljivi. Zato Sims navdi da bi sve namirnice trebali prati prije konzumiranja, a to se odnosi i na namirnice iz organskog uzgoja.
Kore banane i drugi proizvodi s debeli slojem jednako su osjetljivi na bakterije kao i mekše voće i povrće s nježnijom korom. Primjerice Američka agencija za hranu i lijekove otkrila je listeriju i salmonelu na kori avokada.
Iako je bakterijama teže doprijeti do unutrašnjosti, trenutak kada režete voće nožem možete kontaminirati jestivi dio. Zbog toga je svaku vrsta voća neophodno oprati prije konzumacije jer na taj način smanjuje se rizik od zaraze.
Voće, a u ovom slučaju i druge namirnice potrebno je prati isključivo pod vodom. Iako ovo može zvučati čudno, u posljednje vrijeme na TikToku pojavljuju se snimci gdje korisnici preporučuju pranje raznim deterdžentima, no to nikako nemojte raditi. Ukoliko vam je teže ukloniti mrlje, možete koristiti kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus.