Poboljšana probavljivost
Jedan od glavnih razloga zašto bi trebali namočiti orahe je bolja probavljivost. Orašasti plodovi sadrže inhibitore enzima i fitinsku kiselinu, što nekim ljudima može otežati probavu. Poznato je da se fitinska kiselina veže za minerale poput kalcija i magnezija i na taj način smanjuje njihovu apsorpciju u organizmu.
Smanjuje se gorak okus
Orasi sadrže spojeve kao što je tanin, koji doprinosi gorkom okusu. Ukoliko ih ostavite u vodi, riješit ćete se gorkog okusa. Ovo može biti naročito korisno za pojedince koji su osjetljivi na gorke okuse ili im sirovi orasi nisu ukusni.
Poboljšana apsorpcija hranjivih tvari
Namakanje oraha također može poboljšati apsorpciju hranjivih tvari koji se nalaze u orašastim plodovima. Smanjenjem nivoa fitinske kiseline, namakanje može pomoći u oslobađanju vezanih minerala, čineći ih bioraspoloživijima za apsorpciju u probavnom traktu.
Uklanjanje kontaminanata
Još jedna potencijalna korist od namakanja oraha je uklanjanje plijesni, bakterija i drugih kontaminanata koji mogu biti prisutni na površini oraha. Vjeruje se da namakanje oraha u vodi s dodatkom soli ili octa pomaže u dezinfekciji i čišćenju oraha, smanjujući rizik od bolesti koje se prenose hranom.