Mnogima omiljena užina
35

Znate li zašto je dobro jesti kuhana jaja

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Jaja su sastavni dio mnogih jela, a vrlo ih često mnogi jedu za doručak ili užinu. Najpogodnija opcija za konzumiranje za užinu jeste kuhano jaje.

Bilo da ih jedete kao međuobrok sa malo soli i mljevenim crnim biberom ili napravite korak dalje i pretvorite u tvrdo kuhana jaja, dobit ćete ne samo ukusan obrok već i zdrav jer su jaja jedan od najbogatijih izvora određenog nutrijenta zvanog holin.

Neka istraživanja sugeriraju da ljudi ne konzumiraju dovoljno hrane koja sadrži holin, uprkos tome što je to bitan nutrijent. Holin čini brojne pozitivne stvari za tijelo, od sinteze DNK i regulacije ekspresije gena do stvaranja neurotransmitera poznatog kao acetilholin, koji je neophodan za raspoloženje, pamćenje, kontrolu mišića i druge funkcije nervnog sistema.

Holin također pomaže u uklanjanju štetnog LDL holesterola u tijelu, jer pomaže u stvaranju tvari koja razgrađuje holesterol u jetri. Nedostatak dovoljne količine holina u vašoj prehrani mogao bi potencijalno uzrokovati nakupljanje LDL-a u ovom organu.

Prema FoodData Central USDA- e, jedno veliko tvrdo kuhano jaje sadrži 147 miligrama holina, što ga čini drugim najbogatijim izvorom hranjivih tvari. Nacionalni instituti za zdravlje kaže da je prosječnom odraslom muškarcu potrebno oko 402 miligrama holina dnevno, dok je ženama potrebno oko 278 miligrama.

Osim holina, tvrdo kuhana jaja dobar su izvor proteina i vitamina za muškarce, uključujući A, D, E, K i nekoliko vitamina B.