Veoma su korisne
26

Biljke će vam biti zahvalne: Nemojte bacati ljuske od jaja, iskoristite ih u svom vrtu

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Prije nego što odlučite baciti ljuske od jaja, trebali biste znati da su one veoma korisne ukoliko imate biljke. Ljuske jaja izvrstan su dodatak većini vrtova i sobnih biljaka jer sadrže kalcijev karbonat koji jača strukturu biljaka.
Stručnjaci za botaniku Frank McDonough preporučuje dodavanje zdrobljenih ljuski jaja svim biljkama u kojima se domaći kompost koristi kao gnojivo.

On ističe kako je domaći kompost bez ljuske previše kiseo za vrt, a visoka kiselost može smanjiti način na koji biljka uzima hranjive tvari i negativno utjecati na usjev. Također, možete koristiti vapno koje se može kupiti u poljoprivrednim radnja, ali korištenje istrošenih ljuski je ipak besplatan.

Primarni sastojak ljuske je kalcijev karbonat, koji posebno djeluje na trulež na kraju cvjetanja. Primjerice, kod paradajza se može pojaviti voda ili tamne mrlje na dnu ploda, što će s vremenom uzrokovati truljenje. Ovo se ne može ispraviti nakon što se pojavi.

Ljusku jajeta dovoljno je samo staviti u zemlju, ali ako želite da što prije djeluje, bilo bi dobro da je očistite, usitnite i osušite kako bi se u zemlji što prije razgradile. Kompanija Alabama Cooperative Extension otkrila je da posipanje jedne do dvije kašike ljuske jajeta u prahu izravno na korijen biljke daje još bolji efekt od ljuske u zemlji.

Dok se ljuske mogu koristiti za razne biljke, stručnjaci za poljoprivredu kažu da su posebno dobre za paradajz, koje su posebno osjetljive na trulež cvjetanja i mogu iskoristiti dodatni kalcij. Ljuske također pomažu u snižavanju pH vrijednosti tla i stvaraju alkalniju okolinu, što je poželjno za biljke poput patlidžana, paprika, karfiola, brokula i lisnatog povrća.

Međutim, nije potrebno pretjerivati. Budući da je potrebno neko vrijeme da se ljuske razgrade, primjena gnojiva od ljuski u vrtu ili sobnim biljkama samo dva puta godišnje odnosno kada je proljeće i jesen.

Nemojte dodavati gnojivo od ljuski biljkama koje vole kiselo tlo, poput borovnica. Biljke kao što su planinski lovor, pieris i azaleje također spadaju u tu kategoriju.