Savršen okus
9

Kremasta torta od jagoda i bijele čokolade idealna je za ljetne dane

Autor: S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jagode su voće neodoljivog izgleda, prelijepog mirisa i savršenog okusa. Osim toga, ovo voće je izuzetno zdravo i stoga je idealno za pripremu poslastica. Ukoliko jagodama dodate i bijelu čokoladu, dobit ćete savršen desert koji će voljeti apsolutno svi (bar oni koji nisu alergični na jagode).

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ove torte:

Biskvit:

3 jaja 6 kašika šećera 3 kašike ulja 3 kašike brašna 3 kašike kakaa 3 kašike mlijeka prašak za pecivo

Preliv za biskvit:

200 ml mlijeka 2 kašike kakaa 50 gr Milka čokolade s jagodama

Fil:

puding okus vanilija bourbon mlijeko 100 gr bijele čokolade za kuhanje

200 ml slatke pavlake 200 gr jagoda

Dodatno:

150 gr plazme šlag krema od vanilije

Način pripreme:

Jaja i šećer umutite mikserom dok ne budu pjenasta. Potom dodajte brašno, kakao, ulje, mlijeko i miješate dok se smjesa ne sjedini. Na kraju dodajte prašak za pecivo i smjesu promiješajte kašikom. U kalup promjera 28 cm stavite papir za pečenje, a potom ulijte smjesu i pecite u dobro zagrijanoj rerni 20-ak minuta na 150 stepeni.

Nakon što ste ispekli biskvit, prelijte ga smjesom od zagrijanog mlijeka, u kojem ste istopili čokoladu s jagodama i kakao.

Dok pripremate fil, ostavite prelivenu koru da se hladi. Skuhajte puding od vanilije i ostavite ga da se skroz ohladi. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, dodajte puding i istopljenu bijelu čokoladu. Umutite.

Na biskvit nanesite tanak sloj fila. Preko stavite isjeckane jagode, a preko jagoda stavite fil i potom plazmu koju ste umočili u mlijeko. Zatim filom premažite cijelu tortu. Ostavite je u frižideru dvadesetak minuta. Preko stavite šlag kremu od vanilije i naribajte bijele čokolade. Dekorišite jagodama.

Ostavite je u frižider da se hladi. Servirajte. Prijatno!