Čuvanje namirnica
9

Ovo se dešava kada jaja čuvate u zamrzivaču

Piše: N. C.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako imate viška jaja, možda se pitate možete li ih zamrznuti kako biste produžili njihov vijek trajanja.

Da, možete zamrznuti jaja, ali morate slijediti određene smjernice kako bi bila sigurna za konzumaciju. Mogu se čuvati u zamrznutom stanju do godinu dana, ali se zbog svježine preporučuje da se koriste u roku od 4 mjeseca.

Čuvanje bjelanka

Jaja razbijte i odvojite jedno po jedno, pazeći da žumanca ne uđu u bjelanjak. Bjelanjke sipajte u posude za zamrzivač, dobro zatvorite i zamrznite. Za brže odmrzavanje i lakše mjerenje, prvo zamrznite svaki bjelanjak u posudi za kockice leda. Zatim prebacite u posudu za zamrzavanje ili vrećicu.

Žumance

Svojstvo žumanca uzrokuje da se zgusne ili želira pri zamrzavanju pa se preporučuje da se žumanca tretiraju prije zamrzavanja. Ako ih zamrznete sirove, na kraju će postati želatinasti i beskorisni za upotrebu u receptima. Da biste usporili ovo želiranje, dodajte mali prstohvat soli ili jednu kašiku šećera u četiri žumanca. U ovom obliku, čak i kada se odmrznu, i dalje će biti korisni.

Cijela jaja

Blendajte dok se ne sjedini, sipajte u pleh za led i zamrznite. Ne preporučuje se zamrzavanje jaja sa ljuskom, jer može popucati i kontaminirati bjelanjak i žumanca.

Korištenje smrznutih jaja

Kada želite da koristite smrznuta jaja, prvo ih odmrznite preko noći u frižideru ili pod tekućom hladnom vodom. Nikada ne kuhajte ili pecite smrznuto. Koristite žumanca ili cijela jaja čim se odmrznu. Odmrznuti bjelanjci će se bolje umutiti ako ih ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Kako biste izbjegli rizike po zdravlje, odmrznuta jaja koristite samo u jelima koja zahtijevaju termičku obradu na minimalnoj temperaturi od 71 stepen Celzijusa.

Hoće li jaja promijeniti okus kada su zamrznuta?

Iako je malo vjerovatno da će zamrzavanje utjecati na okus sirovih ili kuhanih smrznutih jaja, dodavanje soli ili šećera će naravno.