Zanimljivo saznaje
54

Generacija Z ima iznenađujuću opsesiju tradicionalnom romantikom i dugotrajnim vezama

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Mladi iz generacije Z žele dugotrajne veze umjesto zavaravanja i zabavljanja.

Istraživači su rekli da tinejdžeri i 20-godišnjaci imaju "iznenađujuću" opsesiju tradicionalnom romantikom.

Autor studije dr. Justin Lehmiller je rekao: "Dobro je dokumentovano da generacija Z ima manje seksa, manje partnera i manje veza od generacija koje su bile prije. Istovremeno, trenutni trend je romantizacija tradicionalnih veza i uloga".

Postoji određena privlačnost 'kako su stvari nekada bile' u smislu da su izgledale jednostavnije. Kako je zabavljanje prešlo u digitalni svijet, postalo je samo složenije.

"Moguće je da su starije odrasle osobe jednostavno više praktikovale monogamiju i otkrile da to nije za njih ili da imaju žudnju za seksualnim novostima", naveo je.

Izvještaj Instituta Kinsey na Univerzitetu u Indijani podržava trend na društvenim mrežama "trad supruga" – gdje milioni prate influensere koji žive u "staromodnim" ulogama muža i žene.

Međutim, izvještaj je također otkrio da će se generacija Z, rođena od 1997. do 2012. godine, mnogo manje identificirati kao heteroseksualna. Više su zainteresovani za kinky seks, ali rjeđe vode ljubav.

"To sugerira generaciju koja istovremeno izaziva i prihvaća tradiciju", dodaje.

Oni od 28 do 60 godina najvjerovatnije su u životu voljeli više partnera odjednom, dok su stariji od 60 godina imali najveći interes za "prijatelje sa beneficijama".