Stručnjaci vjeruju da je vraćanje kilograma povezano sa bakterijama koje se nalaze u crijevima. Dok gubimo na težini, mikrobi koji se hrane masnoćama ostaju u organizmu i narednih nekoliko mjeseci. U trenutku kada ponovo naiđu na masnu hranu ubacuju u petu brzinu i kilogrami se ubrzano gomilaju.
Stručnjaci vjeruju da loše crijevne bakterije uzrokuju debljanje uništavajući spojeve koji se nalaze u hrani, a koji potiču sagorijevanje sala. Međutim, postoje spojevi flavonoidi koji potiču stanice na sagorijevanje masti umjesto na taloženje. Iako je istraživanje provedeno na miševima, stručnjaci vjeruju da sličan mehanizam može djelovati i na ljudima.
Studija koju su proveli izraelski naučnici istraživala je kako su miševi izgubili na težini nakon dijete, a zatim ponovo postali pretili kada su počeli jesti masnu hranu. Ustanovili su da se ključ krio u lošim bakterijama u probavnom sistemu koje smanjuju nivo flavonoida u crijevima.
Jedan od spojeva flavonoida nalazi se u peršunu, celeru i čaju od kamilice. Drugi spoj je prisutan u grejpu, narandži i kožici paradajza. Dakle, ukoliko dugotrajno želite uživati u svom novom izgledu bez viška kilograma, uvedite neke od ovih namirnica u svoju redovnu ishranu.