Obratite pažnju
9

Pet najgorih zapaljenskih namirnica za vašu kožu

Piše: N. C.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Naša koža je često odraz našeg ukupnog zdravlja, a kako starimo, postaje podložnija oštećenjima i zatamnjenju. Dok je starenje prirodan proces, određene navike, poput konzumiranja određenih vrsta hrane, mogu ubrzati pojavu nezdrave kože.

Popularni izbori hrane s visokim sadržajem šećera, rafiniranih ugljikohidrata ili nezdravih masti mogu dovesti do upale, izbijanja i gubitka elastičnosti, čineći kožu starijom.

Dr. Eric Berg je nedavno otkrio osam namirnica koje treba izbjegavati zbog štetnih učinaka na zdravlje kože i opću dobrobit. Prema njegovim riječima, hrana s niskim udjelom masti, proizvodi s visokim sadržajem šećera i žitarice su među najgorim krivcima.

Hrana s niskim udjelom masti

Da, dobro ste pročitali. Iako su namirnice s niskim udjelom masti popularne zbog svojih prednosti za mršavljenje, one mogu nanijeti štetu koži.

"50 posto vaših ćelija je napravljeno od zasićenih masti. Rečeno nam je da izbjegavamo zasićene masti, pa ih zamjenjujemo drugim vrstama masti ili koristimo malo masti, a to je jedan od načina da vaša koža izgleda vrlo nezdravo", otkriva dr. Berg.

On kaže da je zasićena masnoća zapravo "sasvim u redu za jelo" sve dok nije puna šećera i prerađenih sastojaka.

"Dobijate sve vitamine rastvorljive u mastima, koji su zaista važni za vašu kožu. Oni uključuju vitamin A, koji je neophodan za vašu kožu, vitamin D, antiinflamatorno, vitamin E kao antioksidans i vitamin K", dodaje.

Slatka hrana

Hrana s visokim sadržajem šećera je katastrofa za kolagen, bore, pa čak i akne. Ako želite da se riješite akni, većinu vremena sve što trebate učiniti je riješiti se šećera jer šećer povećava inzulin, a inzulin povećava androgene koji povećavaju lojne žlijezde. Uljne žlijezde su direktno povezane s aknama.

Šećer se nalazi u mnogim namirnicama poput peciva, žitarica i gaziranih pića, ali se krije i u namirnicama koje izgledaju zdravo, kao što je voćni sok.

Žitarice

Ovo bi moglo biti iznenađenje, jer neki ljudi vjeruju da žitarice mogu biti dobre za kožu i cjelokupno zdravlje, ali dr. Berg se ne slaže.

"Koji dio tog zrna je dobar za kožu? Da li je gluten taj koji na kraju stvara probleme sa crijevima koji onda stvaraju sve vrste problema s vašom kožom, kao što su psorijaza, ekcem, itd.?", dodaje.

Onda imate lektine u ovim žitaricama. Oni se pretvaraju u šećer, a to će povećati šećer u krvi, što je izazvalo sličnu reakciju na slatku hranu.

Žitarice su također bogate omega-6 masnim kiselinama. Oni su upalni, što ih čini lošim izborom za zdravlje vaše kože i crijeva.

Prerađeni proteini

Dr. Berg napominje da, na osnovu svog iskustva s pacijentima, konzumiranje izolata sojinih proteina ili ishrana bogata njima znači da oni konzumiraju nešto vrlo neprirodno, visoko obrađene, super nisko-masne, biljne proteine što može imati koristi oni koji žele smršaviti, ali kada izgube težinu, ne izgledaju dobro.

Namirnice s niskim sadržajem antioksidansa

Postoji razlog zašto su nas majke ohrabrivale da jedemo puno povrća kao djece. Dr. Berg objašnjava da ako preskočite povrće i odlučite se za bijeli hljeb, prerađenu hranu i nezdravu hranu, teško da ćete dobiti antioksidanse.

Antioksidansi koji dolaze s hranom, ne samo povrćem, to može biti i meso hranjeno travom, štite kožu od oštećenja od sunca ili zagađenja. On dalje napominje da ako ne zaštitite svoju kožu od sunca, možete se izložiti riziku da dobijete rak kože.