Specijalitet iz Krajine
56

Napravite kvrgušu: Kombinacija pite i piletine koja daje savršen okus

Klix.ba
Kvrguša
Kvrguša
Pita kvrguša je tradicionalno bosansko jelo koje se najčešće priprema u Krajini. Radi se o kombinaciji pite i piletine, gdje se tijesto sličnog sastava kao za palačinke, izlije u tepsiju.

Kvrguša se obično služi uz kiselo mlijeko ili pavlaku i omiljena je zbog svoje jednostavne pripreme. Njen naziv dolazi od nepravilnih "kvrga" koje se formiraju na površini tijesta tokom pečenja.

Sastojci

  • 1 kašika maslaca ZIM
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 šolje mlijeka
  • 400 g miješane svježe salate

Priprema

Meso isjeći na komade, propržiti na ulju i maslacu, posoliti i pobiberiti te dodati mješavinu začina. U dubljoj posudi umutiti jaja s mlijekom, dodati pomiješano brašno i prašak za pecivo. Mutiti da se sastojci sjedine i dobije gušća masa.

Pripremljeno meso poredati na tepsiju, preliti sa pripremljenom masom i peći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Poslužiti sa svježe miješanom salatom.