Specijalitet iz Krajine
56
Napravite kvrgušu: Kombinacija pite i piletine koja daje savršen okus
Klix.ba

Kvrguša
Pita kvrguša je tradicionalno bosansko jelo koje se najčešće priprema u Krajini. Radi se o kombinaciji pite i piletine, gdje se tijesto sličnog sastava kao za palačinke, izlije u tepsiju.
Kvrguša se obično služi uz kiselo mlijeko ili pavlaku i omiljena je zbog svoje jednostavne pripreme. Njen naziv dolazi od nepravilnih "kvrga" koje se formiraju na površini tijesta tokom pečenja.
Sastojci
- 800 g pilećeg mesa
- 500 g brašna Zlatni puder Klas
- 4 jaja
- 1 kašikica Tuzlanske soli
- ½ kašikice bibera
- 1 kašika mješavine začina Tajna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika maslaca ZIM
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 šolje mlijeka
- 400 g miješane svježe salate
Priprema
Meso isjeći na komade, propržiti na ulju i maslacu, posoliti i pobiberiti te dodati mješavinu začina. U dubljoj posudi umutiti jaja s mlijekom, dodati pomiješano brašno i prašak za pecivo. Mutiti da se sastojci sjedine i dobije gušća masa.
Pripremljeno meso poredati na tepsiju, preliti sa pripremljenom masom i peći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Poslužiti sa svježe miješanom salatom.
Možda vas zanima
Vezani članci