Pravi se s piletinom
61

"A la burek bez jufki" odličan je recept kada želite zdrav obrok koji podsjeća na pitu

L. R.
Foto: dijeta.eu
Foto: dijeta.eu
Pita bez jufki zapravo nije klasična pita, nego obrok sličan uljevaku. No, ako ste ljubitelji pita, a ipak želite birati zdravije obroke, ovaj recept će biti dobra alternativa.
Recept "A la burek pita bez jufki" je ideja nutricioniste Kenana Mandre , koji predlaže da uz ovaj obrok pijete jogurt. Također, istaknuo je da ovo jelo možete praviti i s mljevenom junetinom te sirom ili zeljem.

Sastojci kore za pitu:

  • maslac, za podmazivanje -100 grama bademovog brašna
  • četiri kašike sjemenki susama
  • četiri kašike kokosovog brašna
  • jedna kašika mljevene ljuske psiliuma u prahu
  • jedna kašičica praška za pecivo
  • jedan prstohvat soli
  • tri kašike maslinovog ulja
  • jedno veliko jaje
  • četiri kašike vode

Sastojci za punjenje:

  • 300 grama kuhanih pilećih prsa, narezanih na komadiće
  • 240 mililitara majoneze
  • tri velika istučena jajeta
  • 70 grama sitno nasjeckane zelene paprike
  • jedna kašika curry praha
  • jedna kašičica paprike u prahu
  • jedna kašičica luka u prahu
  • jedna četvrtina kašičice mljevenog crnog papra
  • 110 grama krem sira, sobne temperature
  • 140 grama nasjeckanog cheddar sira

*Umjesto piletine, možete staviti dinstanu faširanu junetinu, ili svjež mladi sir ili dinstani špinat.

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 stepeni. Papirom za pečenje pokrijte dno okrugle tepsije promjera 25 centimetara. Podmažite dno i stranice tepsije. Dodajte sastojke za koru u zdjelu multipraktika i uključite ga na nekoliko minuta odnosno dok se tijesto ne zgusne u loptu.

Alternativno, sastojci za koru se mogu pomiješati viljuškom ili rukama. Lagano nauljenim prstima ili lopaticom ravnomjerno pritisnite tijesto na podlogu i stranice posude. Koru prethodno pecite 15 minuta ili dok lagano ne porumeni.

Sastojke za punjenje dodajte u veliku zdjelu i miješajte dok se ne sjedine. Smjesu rasporedite u koru za pitu. Pecite 40 minuta ili dok pita lagano ne porumeni. Provjerite pitu na pola vremena pečenja, a ako prebrzo porumeni, pokrijte je aluminijskom folijom. Ostavite sa strane da se ohladi prije posluživanja.