"A la burek bez jufki" odličan je recept kada želite zdrav obrok koji podsjeća na pitu
Sastojci kore za pitu:
- maslac, za podmazivanje -100 grama bademovog brašna
- četiri kašike sjemenki susama
- četiri kašike kokosovog brašna
- jedna kašika mljevene ljuske psiliuma u prahu
- jedna kašičica praška za pecivo
- jedan prstohvat soli
- tri kašike maslinovog ulja
- jedno veliko jaje
- četiri kašike vode
Sastojci za punjenje:
- 300 grama kuhanih pilećih prsa, narezanih na komadiće
- 240 mililitara majoneze
- tri velika istučena jajeta
- 70 grama sitno nasjeckane zelene paprike
- jedna kašika curry praha
- jedna kašičica paprike u prahu
- jedna kašičica luka u prahu
- jedna četvrtina kašičice mljevenog crnog papra
- 110 grama krem sira, sobne temperature
- 140 grama nasjeckanog cheddar sira
*Umjesto piletine, možete staviti dinstanu faširanu junetinu, ili svjež mladi sir ili dinstani špinat.
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni. Papirom za pečenje pokrijte dno okrugle tepsije promjera 25 centimetara. Podmažite dno i stranice tepsije. Dodajte sastojke za koru u zdjelu multipraktika i uključite ga na nekoliko minuta odnosno dok se tijesto ne zgusne u loptu.
Alternativno, sastojci za koru se mogu pomiješati viljuškom ili rukama. Lagano nauljenim prstima ili lopaticom ravnomjerno pritisnite tijesto na podlogu i stranice posude. Koru prethodno pecite 15 minuta ili dok lagano ne porumeni.
Sastojke za punjenje dodajte u veliku zdjelu i miješajte dok se ne sjedine. Smjesu rasporedite u koru za pitu. Pecite 40 minuta ili dok pita lagano ne porumeni. Provjerite pitu na pola vremena pečenja, a ako prebrzo porumeni, pokrijte je aluminijskom folijom. Ostavite sa strane da se ohladi prije posluživanja.