Danas se obilježava Svjetski dan kebaba: Pripremite ga uz pomoć ovog recepta
Potrebno vam je: 250 grama junećeg mesa, dva češnja bijelog luka, 50 grama krušnih mrvica, pola glavice luka, kašičica mljevenog kima, pola kašičice dimljene paprike, kašičica mljevenog korijandera, pola kašičice origana, ulje, so i papar.
Sve sastojke osim ulja stavite u blender i dodajte začine - prstohvat soli i veću količinu papra (po želji). Blendajte dok se sve ne sjedini. Zagrijte rernu na 200 stepeni.
Izrežite veći komad aluminijske folije i premažite ga uljem. Izvadite smjesu iz blendera, stavite na sredinu folije i oblikujte u veću kobasicu. Zamotajte meso u foliju i dobro zatvorite krajeve.
Meso upakovano u foliju stavite na plitku tepsiju i ubacite u rernu koji ste prethodno grijali otprilike 40 minuta. Povremeno ga okrećite. Nakon što meso bude gotovo, sačekajte da se ohladi.
Izvadite ga iz folije i kratko pecite na tavi. Naražite ga na listiće i poslužite u zagrijanim lepinjama ili umotajte u tortilju. Dodajte začine po želji. Prijatno!