Dašak Bliskog Istoka: Napravite autentičan falafel koji je omiljeno jelo vegana i Egipćana
Ako želite da na trenutak u svojoj kuhinji osjetite miris tržnica Bliskog istoka, onda je falafel jelo za vas. Neobičnog izgleda i neočekivane teksture, ove aromatične bombice će vas osvojiti, a kuća će mirisati cijeli dan.
Sastojci
- 400 g suhog slanutka (nemojte koristiti konzervirani ili smrznuti)
- ½ kašikice sode bikarbone
- 30 g svježih listova peršina, bez stabljiki
- 20 g svježih listova korijandera, bez stabljiki
- 15 g svježeg kopra, bez stabljiki
- 1 manji luk, narezan na četvrtine
- 8 češnjeva češnjaka, oguljenih
- sol
- 1 kašikica svježe mljevenog papra
- 1 kašikica mljevenog kumina
- 1 kašikica mljevenog korijandera
- 1 kašikica kajenskog papra (možete izostaviti)
- 1 kašikica praška za pecivo
- 30 g sjemenki sezama, tostiranih
- ulje
Priprema
Namočite slanutak
Dan prije pripreme falafela, sušeni slanutak i sodu bikarbonu stavite u veliku zdjelu. Zalijte s dovoljno vode da prekrije slanutak za najmanje 5 cm. Slanutak ostavite da se namače 18 sati, ili duže ako je još uvijek pretvrd. Nakon toga, slanutak temeljito ocijedite i osušite.
Pripremite smjesu
Dodajte slanutak, svježe začinsko bilje, luk, češnjak i suhe začine u veliku zdjelu te sve izmiksajte u mikseru opremljenom kvalitetnom oštricom. Miksajte oko 40-tak sekundi dok se sve dobro ne sjedini i dok ne dobijete smjesu nalik na grubo brašno.
Prebacite smjesu falafela u posudu i dobro je poklopite. Ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat ili (najviše jednu cijelu noć).
Oblikujte kuglice
Smjesi za falafel dodajte prašak za pecivo i sezam te dobro promiješajte kašikom. Zahvatite punu kašiku smjese i oblikujte kuglice veličine golf loptice. Kuglice ćete lakše oblikovati ako su vam ruke vlažne.
Pržite u ulju
Lonac srednje veličine napunite s 5-7 cm ulja. Ulje zagrijte na srednje jakoj vatri dok se ne počnu pojavljivati maleni mjehurići.
Pažljivo ubacite kuglice falafela u ulje. Ostavite ih da se prže otprilike 3 do 5 minuta ili dok izvana ne postanu hrskave i smeđe. Uvijek pazite da lonac ili tava nisu pretrpani. Ako je potrebno, pržite u serijama.
Pržene kuglice premjestite u cjedilo ili tanjur obložen papirnatim ručnicima kako bi se ocijedio višak ulja. Falafel poslužite vruć u somunu s tahinijem ili humusom, rukolom, rajčicom i krastavcima.