Jednostavan i ukusan
56

Desert mekanog biskvita i prozračne kreme: Tople dane rashladite ledenim kockama

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Ledene kocke su osvježavajući kolač s mekanim biskvitom i prozračnom kremom. Iako ga je moguće pronaći u različitim verzijama, biskvit od kakaa, bijela krema i čokoladna glazura su standarni slojevi ovog deserta.

Recept za ovaj sočni desert pronašli smo na Youtube kanalu Recepttura.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

Krema

  • jedan litar mlijeka
  • 80 grama gustina
  • 80 grama brašna
  • 200 grama šećera
  • 250 grama maslaca ili margarina

Biskvit

  • četiri jajeta
  • 100 grama šećera
  • 80 grama brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 25 grama kakaa

Sirup za zalijevanje biskvita

  • 250 mililitara vode
  • 100 grama šećera

Glazura

  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • šest kašika ulja

Priprema:

Prvo je potrebno napraviti kremu. U posudu s brašnom dodati gustin i šećer te kratko promiješati. Od hladnog mlijeka odvojiti dio i sipati u smjesu s brašnom te dobro izmiješati da u smjesi nema grudica.

Ostatak mlijeka stavite da se kuha.Kada mlijeko zakipi, sklonite s ringle, sipajte smjesu pa ponovo vratite na ringlu. Uz stalno miješanje kuhajte kremu dok ne postane gusta. Skuhanu kremu potom pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.

Za biskvit su potrebne dvije posude zbog toga što ćete odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutiti mikserom u čvrsti snijeg i dodati šećer i opet sve izmiksati dok ne dobijete jednaku smjesu. U smjesu od bjelanaca postepeno dodavati žumanca te nakon svakog kratko umutiti mikserom.

Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve ručno sjediniti da biste dobili jednaku smjesu. Smjesu sipajte namašćen i pobrašnjen pleh te pecite 20 minuta u zagrijanoj rerni na 190 stepeni. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz rerne i ohladite na sobnoj temperaturi.

Nakon toga potrebno je napraviti sirup za biskvit. U šerpu sipajte vodu i šećer pa sve zagrijte dok ne zakipi. Vrućim sirupom zalijte hladni bikvit.

Maslac ili margarin sobne temperature umutite mikserom i postepeno dodajte u kremu i nastavite mutiti. Gotovu kremu nanijeti na biskvit i dobro je izravnati.

Kolač ostavite da se ohladi pa spremite glazuru. Čokoladu s uljem otopite na pari, a kada se malo ohladi nanesite preko kreme. Kolač je potrebno prije rezanja i posluživanja ohladiti minimalno četiri sata, a najbolje bi bilo da prenoći u frižideru.