Jednostavno i brzo
21

Donosimo vam recept za zdravi iftar: Pripremite supu od paradajza, caprese piletinu i voćni desert

N. C.
Osmi dana ramazana pripremite zdravi iftar od tri slijeda koji se sastoji od paradajz supe s aiolijem od bosiljka, caprese piletinu i desert od borovnice.

Recept za zdravi iftar sastavljen je prema preporuci nutricioniste Kenana Mandre.

Supa od paradajza s aiolijem od bosiljka

Supa od paradajza će vas okrijepiti nakon posta, a i bogata je kalijem koji gubimo tijekom posta pa ga je potrebno nadoknaditi. Poslužite s malo aiolija od bosiljka.

Supa od paradajza
Supa od paradajza

Sastojci:

  • 450 g paradajza
  • 450 g cherry paradajza

  • 120 g crvene paprike

  • osam režnjeva bijelog luka

  • 100 g luka

  • četiri kašike maslinovog ulja

  • jedna kašika sušenog bosiljka

  • 80 g stabljike celera, tanko narezanih

  • tri kašike paste od paradajza

  • jedna kocka bujona od povrća

  • 950 ml vode

  • sol i papar

Bosiljak aioli

  • 240 ml majoneze

  • dva režnja bijelog luka

  • 21 g svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog sol i papar

Način pripreme:

Zagrijte pećnicu na 220°C. Paradajz prerežite na pola, a papriku po dužini. Češnjeve češnjaka oljuštite i zdrobite oštricom noža. Ogulite i narežite luk na kolutove. Svo povrće staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Obilno posolite i popaprite. Pokapati maslinovim uljem i posuti bosiljkom. Dobro sjediniti. Pecite u pećnici 20 minuta ili dok sve ne dobije lijepu boju. Može čak biti i malo pougljen. Premjestite pečeno povrće u veliki lonac. Dodajte tanko narezani celer i pastu od rajčice. Dodajte vodu i kocku bujona. Dodajte malo soli i pustite da prokuha. Pustite da lagano kuha 5 minuta ili dok celer ne omekša. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu uronjenim ili kuhinjskim blenderom. Probajte i po potrebi začinite s još soli i papra. Pomiješajte sastojke za aioli i poslužite uz supu. Ukrasite svježim bosiljkom, mljevenim crnim paprom i pokapajte maslinovim uljem.

Caprese piletina

S manje od pet glavnih sastojaka, iftar će biti brzo gotov.

Sastojci:

  • 650 g pilećih prsa

  • kašike maslinovog ulja

  • jedna kašika morske soli

  • jedna kašika talijanskog začina

  • ½ kašike češnjaka u prahu

  • ½ kašike mljevenog crnog papra

  • 250 g svježeg sira mozzarella, narezanog na ploške

  • 250 g paradajza narezanof na ploške

  • 10 g svježeg bosiljka, narezanog na duge, tanke trake

  • dvije kašike balzamičnog octa

Način pripreme:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Pokapajte maslinovim uljem pileća prsa s obje strane. Pomiješajte začine u maloj posudi, a zatim ih pospite preko obje strane pilećih prsa. Stavite u hladnjak na 20 minuta. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Zapržite pileća prsa s obje strane, oko 3 minute sa svake strane. Prebacite pleh u pećnicu i pecite 20 minuta. Izvadite iz pećnice i nadjenite svaka pileća prsa svježom mozzarellom i rajčicama. Vratiti u pećnicu na 3 minute. Nadjenite svaka pileća prsa svježim bosiljkom i pokapajte balzamičnim octom prije posluživanja. Poslužite uz mladi špinat.

Zapečeni mascarpone i desert od borovnica

Bez šećera, ali ukusno dekadentan desert s malo ugljikohidrata sa samo tri sastojka. Ne može jednostavnije od ovoga!

Voćni desert
Voćni desert

Sastojci:

  • dva žumanjka

  • 200 g mascarpone sira

  • 100 g svježih borovnica

Način pripreme:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Jaja razdvojiti na žumanjke i bjelanjke. Za ovaj recept potrebni su samo žumanjci. Bjelanjke po želji možete sačuvati za neki drugi recept. Žumanjke pomiješajte s mascarponeom, te umiješajte borovnice. Kašikom izlijte smjesu u male posude otporne na pećnicu. Pecite na srednjoj rešetki 20 minuta ili dok ne postane polučvrsto i lagano porumeni Neka se malo ohladi, prije posluživanja.