Donosimo vam recept za zdravi iftar: Pripremite supu od paradajza, caprese piletinu i voćni desert
Recept za zdravi iftar sastavljen je prema preporuci nutricioniste Kenana Mandre.
Supa od paradajza s aiolijem od bosiljka
Supa od paradajza će vas okrijepiti nakon posta, a i bogata je kalijem koji gubimo tijekom posta pa ga je potrebno nadoknaditi. Poslužite s malo aiolija od bosiljka.
Sastojci:
- 450 g paradajza
-
450 g cherry paradajza
-
120 g crvene paprike
-
osam režnjeva bijelog luka
-
100 g luka
-
četiri kašike maslinovog ulja
-
jedna kašika sušenog bosiljka
-
80 g stabljike celera, tanko narezanih
-
tri kašike paste od paradajza
-
jedna kocka bujona od povrća
-
950 ml vode
-
sol i papar
Bosiljak aioli
-
240 ml majoneze
-
dva režnja bijelog luka
-
21 g svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog sol i papar
Način pripreme:
Zagrijte pećnicu na 220°C. Paradajz prerežite na pola, a papriku po dužini. Češnjeve češnjaka oljuštite i zdrobite oštricom noža. Ogulite i narežite luk na kolutove. Svo povrće staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Obilno posolite i popaprite. Pokapati maslinovim uljem i posuti bosiljkom. Dobro sjediniti. Pecite u pećnici 20 minuta ili dok sve ne dobije lijepu boju. Može čak biti i malo pougljen. Premjestite pečeno povrće u veliki lonac. Dodajte tanko narezani celer i pastu od rajčice. Dodajte vodu i kocku bujona. Dodajte malo soli i pustite da prokuha. Pustite da lagano kuha 5 minuta ili dok celer ne omekša. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu uronjenim ili kuhinjskim blenderom. Probajte i po potrebi začinite s još soli i papra. Pomiješajte sastojke za aioli i poslužite uz supu. Ukrasite svježim bosiljkom, mljevenim crnim paprom i pokapajte maslinovim uljem.
Caprese piletina
S manje od pet glavnih sastojaka, iftar će biti brzo gotov.
Sastojci:
-
650 g pilećih prsa
-
kašike maslinovog ulja
-
jedna kašika morske soli
-
jedna kašika talijanskog začina
-
½ kašike češnjaka u prahu
-
½ kašike mljevenog crnog papra
-
250 g svježeg sira mozzarella, narezanog na ploške
-
250 g paradajza narezanof na ploške
-
10 g svježeg bosiljka, narezanog na duge, tanke trake
-
dvije kašike balzamičnog octa
Način pripreme:
Zagrijte pećnicu na 190°C. Pokapajte maslinovim uljem pileća prsa s obje strane. Pomiješajte začine u maloj posudi, a zatim ih pospite preko obje strane pilećih prsa. Stavite u hladnjak na 20 minuta. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Zapržite pileća prsa s obje strane, oko 3 minute sa svake strane. Prebacite pleh u pećnicu i pecite 20 minuta. Izvadite iz pećnice i nadjenite svaka pileća prsa svježom mozzarellom i rajčicama. Vratiti u pećnicu na 3 minute. Nadjenite svaka pileća prsa svježim bosiljkom i pokapajte balzamičnim octom prije posluživanja. Poslužite uz mladi špinat.
Zapečeni mascarpone i desert od borovnica
Bez šećera, ali ukusno dekadentan desert s malo ugljikohidrata sa samo tri sastojka. Ne može jednostavnije od ovoga!
Sastojci:
-
dva žumanjka
-
200 g mascarpone sira
-
100 g svježih borovnica
Način pripreme:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Jaja razdvojiti na žumanjke i bjelanjke. Za ovaj recept potrebni su samo žumanjci. Bjelanjke po želji možete sačuvati za neki drugi recept. Žumanjke pomiješajte s mascarponeom, te umiješajte borovnice. Kašikom izlijte smjesu u male posude otporne na pećnicu. Pecite na srednjoj rešetki 20 minuta ili dok ne postane polučvrsto i lagano porumeni Neka se malo ohladi, prije posluživanja.