Napravite ga što prije
16

Idealan u svako doba dana: Sočni kuglof s okusom kafe osvojit će vas na prvi zalogaj

Piše: L. R.
U nekoliko koraka do odličnog deserta (Foto: Shutterstock)
U nekoliko koraka do odličnog deserta (Foto: Shutterstock)
Kuglof je jedan od onih suhih kolača koji dolazi u različitim okusima. No, ako ste za nešto drugačiji okus poznatog deserta, svakako isprobajte kuglof s okusom kafe.
Idealan je za svaku priliku, bilo da je riječ o druženju s prijateljima nakon večere ili uz jutarnju šolju toplog napitka.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 500 grama brašna
  • jedna kašičica praška za pecivo
  • jedna kašičica sode bikarbone
  • šest jaja
  • 250 grama margarina
  • 350 grama šećera
  • 100 grama kisele pavlake
  • dvije kašike instant kafe
  • dvije kašike vode
  • 250 mililitara mlijeka
  • prstohvat soli

Priprema:

Margarin sobne temperature pjenasto umutite sa šećerom pa postepeno dodajte jaja i nastavite mutiti. Kada dobijete jednaku smjesu, postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kiselu pavlaku, mlijeko i sol.

U šolji pomiješajte kafu s vodom pa jednu kašiku dodajte u smjesu. Nakon toga, dvije trećine smjese ulijte u namašćen kalup, a u jednu trećinu smjese dodajte ostatak kafe.

Dio smjese u kojem je ostatak kafe rasporedite po prvoj smjesi pa djelimično promiješajte kako bi kasnije dobili šareni kuglof. Kolač pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 50 minuta. Kada se kuglof nakon nekoliko sati ohladi, možete ga ukrasiti šećerom u prahu ili preliti istopljenom čokoladom.