U čemu je tajna
59

Ispravite grešku koju mnogi prave prilikom pripreme palačinaka: Ovo je idealan omjer sastojaka

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko niste zadovoljni okusom palačinaka, vjerovatno pravite uobičajenu grešku prilikom pripreme smjese.

Naime, na 500 mililitara mlijeka biste trebali dodavati dva jaja i 300 grama brašna. Upravo u ovom omjeru je tajna savršenog okusa.

Sastojci

  • Dva jaja

  • 500 mililitara mlijeka

  • 300 grama brašna

  • Prstohvat soli

  • Dvije kašike ulja

  • 1/4 kašičice sode bikarbone (po želji)

  • Eurokrem, džem ili neki drugi sastojak za premazivanje

Priprema

U posudu stavite sve navedene sastojke i dobro promiješajte. Ostavite smjesu da odstoji na sobnoj temperaturi otprilike pola sata.

Zagrijte tavu na maksimalnoj temperaturi i premažite je uljem. Vodite računa o tome da ne naspete previše ulja. Na srednjoj temperaturi ispecite palačinke. Premažite ih eurokremom, džemom ili nekim drugim sastojkom po želji. Prijatno!