Mekani biskvit
37

Isprobajte jednostavni zebra kolač čije sastojke možete mjeriti na "čaše"

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Zebra kolač je mekani biskvit koji je naziv dobio po tome što je spoj dva različita biskvita. Jednostavno se pravi, a pripremu će vam dodatno olakšati to što većinu namirnica mjerite na čašu od 200 mililitara.
Jaja i mlijeko trebaju biti sobne temperature, kako bi kolač imao strukturu kao sa fotografije.

Sastojci:

  • četiri jajeta
  • jedna čaša mlijeka
  • dvije čaše brašna
  • jedna čaša šećera
  • jedna čaša ulja
  • jedan prašak za pecivo
  • jedan vanilin šećer
  • dvije kašike kakaa
  • margarin za premazivanje kalupa

Priprema:

Kalup u kojem ćete peći ovaj kolač, potrebno je premazati margarinom te posuti s malo brašna. Zatim odvojite bjelanca od žumanaca. Žumanca umutite s šećerom pa dodajte mlijeko i ulje. Nastavite mutiti s mikserom.

U drugu posudu pomiješajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Potom tu suhu smjesu postepeno dodajte u posudu s žumancima i nastavite mutiti mikserom.

Kada se dobili jednaku smjesu, u drugoj posudi umutite bjelanca u takozvani snijeg. Lagano ih dodajte s ostatkom smjese kako ne bi izgubila volumen. Podijelite smjesu na dva dijela, a jednu smjesu dodajte kakao kojeg ste razumutili s jednom kašikom tople vode.

Kako biste dobili ovaj kolač, na sredinu kalupa stavljate naizmjenično tri kašike žute smjese pa preko nje tri kašike smeđe smjese dok ne potrošite obje smjese.

Kolač pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi i onda možete posuti šećerom u prahu ili služiti uz neki drugi dodatak po želji.