Jednostavan i sočan: Medeni kolač je za sve oni koji vole čokoladne deserte
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 200 grama brašna
- 100 grama šećera
- pola vrećice praška za pecivo
- 120 grama maslaca
- pola kašičice sode bikarbone
- jedna kašika začina za medenjake
- jedna kašika cimeta
- jedna kašika kakaa
- prstohvat soli
- 100 grama meda
- dva velika jajeta
- 100 mililitara vode
- 50 grama nasjeckane čokolade za kuhanje
- 50 grama mliječne čokolade
- dvije kašike usitnjenih orašastih plodova
Priprema:
U šerpi pomiješajte 100 grama maslaca, med, šećer i vodu. Ostavite na laganoj vatri dok se maslac ne počne topiti. Lagano miješajte da se što prije otopi i onda maknite šerpu. Ostavite sa strane da se ohladi.
U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kakao, začin za medenjake i sol. Uključite rernu na 170 stepeni i pripremite kalup tako što ćete ga obložite papirom za pečenje. Nakon što se smjesa s maslacom ohladi postepeno dodajte suhu smjesu i polako miješajte dok smjesa ne postane jednaka.
U kalup ulijte smjesu i pecite otprilike sat vremena. Provjerite čačkalicom da li je kolač pečen. Kada je gotov, ostavite ga 10 minuta u kalupu, a onda izvadite na tanjir. Neka se kolač u potpunosti ohladi pa pripremite glazuru. Istopite čokolade s 20 grama maslaca i dobro pomiješajte. Kolač prelijte glazurom i pospite usitnjenim orašastim plodovima.