Ovaj recept je sličan britanskom scone pecivu, ali s različitim pristupom, jer se kod nas uglavnom pravi u slanoj verziji.
Sastojci:
-
300 g brašna
-
1 kesica praška za pecivo
-
1 kašičica soli
-
250 ml običnog jogurta
- 200 g naribanog sira (možete koristiti bilo koji sir po izboru, ali najbolje je koristiti polutvrdi sir)
Priprema:
Za početak, u velikoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Zatim dodajte so, naribani sir i jogurt. Mijesite sve sastojke dok ne dobijete meko, ujednačeno tijesto. Ako je potrebno, dodajte malo više brašna, ali pazite da tijesto ne postane previše tvrdo.
Na radnoj površini, lagano pobrašnite stolnjak ili dasku i stavite tijesto. Razvaljajte ga na debljinu od oko 2 cm. Zatim, pomoću čaše ili kalupa, oblikujte tijesto i stavite ih na prethodno pripremljen pleh obložen papirom za pečenje.
Prije nego što stavite pogačice u prethodno zagrijanu rernu na 180°C, pospite ih preostalim sirom. Pecite pogačice oko 15 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave na vrhu.
Sočne i mekane, brzo će postati omiljena užina u vašoj kuhinji. Uživajte u njima dok su još tople, uz omiljeni napitak.