Potrebno vam je:
-
tri velika komada pilećih prsa ili šest pilećih fliea prethodno posušenih kuhinjskim ubrusom
-
malo soli i crnog bibera
-
30 g brašna
-
otprilike 45 ml maslinovog ulja (možete još dodati po potrebi)
-
40 g neslanog maslaca
-
tri čena bijelog luka
-
kašika sosa od paradajza
-
1/2 kašičice sušenog origana (po želji)
-
malo crvene paprike (po želji)
-
240 ml pilećeg bujona
-
120-180 ml pavlake
-
40 g parmezana
-
oko 70 g sušenog paradajza
-
malo bosiljka
Priprema
Ukoliko koristite pileća prsa, počnite od najdebljeg kraja i prerežite svaki komad pilećih prsa vodoravno na pola tako da na kraju dobijete ukupno šest komada. S obje strane ih dobro posolite i pobiberite.
U tanjir stavite brašno i u njega uvaljajte svaki komad filea. Zatim ih poredajte na veliki tanjir.
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Kad se zagrije, smanjite vatru i dodajte maslac. Ispecite meso s jedne i druge strane dok ne porumeni (otprilike pet minuta). Ulje dodajite po potrebi. Meso redajte na tanjir.
Smanjite vatru, dodajte bijeli luk i dinstajte otprilike dvije minute. Dodajte sos od paradajza pa miješajući dinstajte dvije minute. Po želji dodajte crvenu papriku i origano. Pojačajte vatru na srednju i dodajte temeljac.
Neka se kuha otprilike pet minuta, tj. dok se tečnost ne smanji na pola. Dodajte pavlaku i lagano miješajte dok se sos ne zgusne, oko tri minute. Umiješajte parmezan i sušeni paradajz. Vratite piletinu na tavu i pecite oko četiri minute. Sklonite je s vatre i poslužite uz bosiljak. Prijatno!