Jeste li isprobali špagete od tikvica? Za današnji iftar isprobajte ih u kombinaciji s okruglicama
Ukoliko se trudite jesti zdravo tokom ramazana, recept koji donosi nutricionist Kenan Mandra savršena je opcija za današnji iftar.
Sastojci:
- maslinovo ulje za prženje
Za ćufte:
-
200g mljevene junetine
-
200 mljevene puretine
-
1/4 šoljice ribanog parmezana
-
1 kašika talijanskog začina
-
so i biber po ukusu
-
1 veće jaje lagano umućeno
-
1/4 luka mljevenog
-
2 čehna bijelog luka mljevena
-
2 kašike bademovog brašna
-
1 kašika nasjeckanog svježeg peršuna
Za umak od paradajza:
-
1 srednja glavica luka sitno nasjeckana
-
2 mrkve oguljene i narezane na kockice
-
3 češnja češnjaka sitno nasjeckana
-
Posolite i popaprite po ukusu
-
3 žlice paste od paradajza
-
1 konzerva paradajza narezanog na kockice
-
1 šolja goveđe juhe s niskim sadržajem natrija
-
1 kašićica sušenog origana
-
1 list lovora
-
3/4 kašike sušenog bosiljka
-
5-6 srednjih tikvica: spiraliziranih u rezance pomoću spiralizatora ili gulilice za povrće
sjeckani peršun za posluživanje
ribani parmezan za posluživanje
Način pripreme - ćufte:
Pomiješajte mljevenu govedinu, puretinu, sir, talijanske začine, so, biber, luk i češnjak. Umiješajte jaje, bademovo brašno i peršun dok se ne sjedine. Nemojte previše miješati. Rukama oblikujte okrugle mesne okruglice. Zagrijte 2-3 kašike ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mesne okruglice u jednom sloju i pecite 8-10 minuta, zapeći sa svih strana. Prebacite na tanjur obložen papirom i ponovite, ako je potrebno s preostalim mesnim okruglicama .
Način pripreme umaka:
Odbacite ulje i obrišite istu tavu. Zagrijte 2 žličice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i bijeli luk i kuhajte dok ne omekšaju i ne zamirišu. Posolite i pobiberite. Dodajte pastu od paradajza i kuhajte 30 sekundi. Dodajte paradajz, juhu, origano i lovorov list. Zakuhajte i lagano kuhajte dok se umak ne zgusne, oko 20 minuta. Umiješajte bosiljak i prilagodite začine po potrebi. Dodajte kuhane mesne okruglice i pirjajte dok se ne zagriju.
Pasta od tikvica:
Spiralizirajte tikvice pomoću spiralizatora ili guljača za povrće u rezance. Za kuhanje lagano nauljite tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte tikvice i pirjajte 1-2 minute ili malo omekšale, ali još uvijek mekane. Nemojte prekuhati.
Prebacite u zdjelice i kašikom nanesite umak i mesne okruglice na rezance od tikvica. Po želji pospite svježe nasjeckanim peršunom i parmezanom.