Jeste li probali jahniju? Tradicionalno varivo sa sjevera Bosne koje se serviralo gostima

Ovo jelo jednostavno se sprema, samo proces kuhanja traje nešto duže. Video recepta nalazi se na Youtube kanalu Hanuma kocht.
Sastojci će vam biti potrebni su:
- jedan kilogram mesa (masniji komadi junetine ili teletine)
- četiri glavica crvenog luka
- četiri mrkve srednje veličine
- četiri krompira
- nekoliko čehni bijelog luka
- ulje
- začini kao što su so, biber, vegeta, crvena paprika
- 300-500 mililitara vode
Priprema:
U jednu posudu pomiješajte začine s dvije do tri kašike ulja kako bi napravili marinadu za meso. Meso narežite na krupnije komade i namažite marinadom. Ostavite ga tako barem pola sata.
Potom narežite krompir, mrkvu te crveni i bijeli luk na krupnije komade. Važno je da krompir držite u hladnoj vodi, kako ne bi pocrnio, jer se on dodaje kasnije.
U loncu zagrijte ulje pa prvo propržite crveni i bijeli luk, pa dodajte mrkvu i meso. Ulijte 300 mililitara vode. Ukoliko vam je malo vode, dodajte je još, ali računajte da će i meso pustiti svoje sokove. Kada voda prokuha, smanjite šporet na najnižu temperaturu.
Lonac poklopite debelim slojem aluminijske folije i pokrijte poklopcem. Na taj način voda i mirisi ne bi isparili. Kuhajte ga oko dva sata i onda ubacite krompir te zrna bibera pa kuhajte sat vremena. Na kraju možete dodati malo svježeg začinskog bilja kao što su vlasac ili peršun. Servirajte ga uz domaći hljeb i salatu po želji.