Imamo recept
35

Jeste li probali šaumrole? Lisnato tijesto punjeno kremom koje se topi u ustima

L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Šaumrole je poznata austrijska poslastica, koja se vrlo često pripremala i u Jugoslaviji. Pravi se od lisnatog tijesta i kreme od vanilije.
Ako nemate kalup za šaumrole i slična peciva, napravite ga od aluminijske folije.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 250 grama lisnatog tijesta
  • jedno žumance
  • jedna kašika mlijeka
  • 200 mililitara vrhnja za šlag
  • jedan kremfix
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • jedna kašika ekstrakta od vanilije
  • ulje
  • šećer u prahu

Priprema:

Lisnato tijesto otopite prema uputama na pakovanju i razvaljajte, a ako koristite svježe lisnato tijesto dovoljno je da narežete na trakice. Na tepsiju stavite papir za pečenje, a onda uzmite kalupe i tanko premažite ulje. Uključite rernu na 200 stepeni i nastavite s pripremom peciva.

Lisnato tijesto ćete pripremiti tako što ćete ga razvaljati u pravokutnik, a onda nožem po dužini izrezati na jednake trake širine četiri centimetra. Svaku traku lisnatog tijesta počevši na vrhu omotajte oko kalupa tako da se rubovi malo preklapaju. Tijesto se pri svakom namotaju mora lagano preklapati tako da dobijete zatvoreno pecivo.

Kada završite s motanjem lisnatog tijesta, umutite žumance s jednom kašikom mlijeka i premažite tijesto. Pecite ih na istoj temperaturi nekih 20 minuta. Čim budu gotove, odmah ih skinite s kalupa i ostavite da se ohlade.

Za to vrijeme pripremite kremu od vrhnja i vanilije. Vrhnje za šlag pomiješajte s kremfixom, dodajte dvije kašike šećera u prahu, vanilin šećer i ekstrakt od vanilije pa umutite dok ne dobijete čvrstu kremu. Stavite kremu u vrećicu za ukrašavanje i punite tijesto. Na kraju, pospite šaumrole šećerom u prahu te ih poslužite.