Jednostavna priprema
42

Jeste li probali tortu "Gradski mačor"? Ovo je recept za "starinski" desert neobičnog naziva

N. O.
Screenshot/TikTok
Screenshot/TikTok
Za tortu "Gradski mačor" i njen naziv veže se zanimljiva legenda, a ovaj desert spada u kategoriju "starinskih" kolača te je priprema veoma jednostavna.

Recept za ovu tortu pronašli smo na TikTok profilu Deda Miletova kuhinja, a pojašnjeno je i kako je dobila ime. Legenda kaže da je nastala u jednoj slastičarni u Beogradu, a da je ime dobila po sjećanju na mačka koji je bio redovan gost u njoj.

Sastojci:

Peku se tri kore, a za jednu je potrebno:

  • 4 bjelanca

  • 4 kašike šećera

  • 3 kašike oraha

  • 3 kašike brašna
@dedamiletovakuhinja

Ovo je torta koja pored fantasticnog ukusa nosi sa sobom i zanimljivo ime a i legendu koja je prati! Torta spada pod starinske,sastojci su jako jednostavni kao i priprema! Podrzite moj rad lajkom,komentarom i prijavom na kanal! Sastojci: Peku se tri kore,za jednu je potrebno: You need 3 crusts,for one is needed: 4belanca - 4 eggs whites 4kasike secera - 4 tbsp sugar 3 kasike oraha - 3 tbsp walnus 3kasike brasna - 3 tbsp flour Fil: 12 zumanaca - 12 eggs yolks 750ml mleka - 750 ml milk 150gr secera - 150gr sugar 4 kasike brasna 4 tbsp flour 3 kasike gustina - 3 tbsp strech 250gr maslaca ili putera - 250gr butter 100gr cokolade za kuvanje - 100gr chocolate 100gr oraha - 100gr walnuts Za dekoraciju: For decoration: slag- whiped cream Ceo video recept i nacin pripreme mozete pronaci na youtube kanalu deda miletova kuhinja,link je u opisu profila! Full video recipie and preparation proces is on youtube channel Deda Miletova Kuhinja! Link is in Bio! Priprema: Odvojiti belanca od zumanaca. Belanca ulupati u cvrst sneg sa secero. Potom dodati brasno i orahe. To promesati rucno i izliti u pleh precnika 26cm,uz obavezan papir za pecenje. Peci oko 15 min na 180c. Ukupno ispeci tri kore. Brasno i gustim pomesati pa dodati zumanca. Od 750ml mleka dodati oko 100-150ml i dobro umesati mikserom da nema grudvica. Ostatak mleka sipati u serpu i zagrejati. Potom dodati zutu smesu od zumanaca i kuvati dok se ne napravi nesto slicno pudingu. Ostaviti da se ohladi. Potom ulupati maslac i pomesati sa filom. Fil podeliti na tri jednaka dela,u prvi dodati orahe. U drugi cokoladu za kuvanje. Treci ostaje zut. Tortu filovati po zelji,redosled filova je cisto vizualnog karaktera pa kako ko voli. Kad se torta malo stegne premazati je slagom i dekorisati po zelji,najbolje bi bilo hladiti je celu noc. Prijatno! #torta #tortagradskimacor #gradski #macka #macor #food #easyrecipes

♬ original sound - DedaMiletovaKuhinja - DedaMiletovaKuhinja
Za fil:
  • 12 žumanaca

  • 750 ml mlijeka

  • 150 gr šećera

  • 4 kašike brašna

  • 3 kašike gustina

  • 250 gr maslaca

  • 100 gr čokolade

  • 100 gr oraha

Za dekoraciju:

  • šlag

Priprema:

Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca ulupati u čvrst snijeg sa šećerom. Potom dodati brašno i orahe. To promiješati ručno i izliti u pleh prečnika 26 cm, uz obavezan papir za pečenje. Peći oko 15 minuta na 180 stepeni. Ukupno ispeći tri kore.

Brašno i gustin pomiješati pa dodati žumanca. Od 750 ml mlijeka dodati 100-150 ml i dobro umiješati mikserom da nema grudvica. Ostatak mlijeka sipati u šerpu i zagrijati. Potom dodati žutu smjesu od žumanaca i kuhati dok se ne napravi slično pudingu. Ostaviti da se ohladi.

Potom ulupati maslac i pomiješati s filom. Fil podijeliti na tri jednaka dijela, u prvi dodati orahe. U drugi čokoladu za kuhanje, a treći ostaje žute boje.

Tortu filovati po željenom redoslijedu. Kad se torta malo stegne premazati šlagom i dekorisati po želji. Najbolje je hladiti cijelu noć.