Ideja za ručak
59

Kao iz restorana: Švicarski specijalitet Cordon bleu vrlo lako možete napraviti i kod kuće

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Cordon bleu je popularna švicarska šnicla, koja se pravi od piletine i punjenjem od šunke i sira. Vrlo često se može pronaći na jelovnicima luksuznijih restorana, a zapravo ga je vrlo jednostavno napraviti i kod kuće.
Zanimljivo je da postoje različite verzije ovog mesnog obroka pa tako možete naići na recepte s telećim ili svinjskim mesom, a ponekad šunku zamijeni i suho meso. Također, važno je da imate čačkalice, kako biste pričvrstili šniclu.

Sastojci koji će vam biti potrebni za cordon bleu su:

  • četiri komada pilećih prsa (oko 800 grama)
  • četiri lista sira (edamer, gauda ili trapist)
  • četiri lista šunke
  • začini (sol, biber)

Za pohovanje:

  • jaja
  • brašno
  • prezla
  • crvena paprika
  • ulje

Priprema:

Piletinu narežite na šnite debljine pola centimetra pa ih dodatno istanjite čekićem za meso i začinite začinima kao što su sol i biber.

Potom na jednu stranu stavite list sira i šunke. Kod ovog koraka je važno da sir i šunka budu tanko narezani. Preklopite šniclu i pričvrstite je čačakalicama, kako punjenje ne bi ispalo.

Umutite jaja, pripremite brašno, a u prezlu dodajte malo crvene paprike kako bi šnicla prilikom pohovanja izgledala rumenije. Uvaljate meso u brašno, jaja i prezlu te pecite u zagrijanom ulju oko šest minuta sa svake strane.

Važno je da ih pržite na umjerenoj vatri, a ako se odlučite da ih pečete u rerni bez ulja, neka temperatura ne bude veća od 200 stepeni. Meso možete servirati uz pomfrit, pečeni ili prženi krompir, rižu ili salatu.