Idealan za početnike
77

Kolač koji se ne peče: Desert s keksom i jabukama je vrlo jednostavan i ukusan

L. R.
Foto: Instagram/natalija_mysticcakes
Foto: Instagram/natalija_mysticcakes
Kolači u kojima se keks koristi kao podloga veoma su praktični, a pritom i vrlo ukusni. Stoga, ako volite jabuke, svakako isprobajte ovaj jednostavni desert.
Recept smo pronašli na Instagram profilu food blogerice Natalije Milodanović, koja je za ovaj kolač koristila tepsiju dimenzija 30x20 centimetara.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • otprilike 300 grama petit keksa
  • 700 grama rendanih jabuka
  • sok od pola limuna
  • 500 mililitara vode
  • šest kašika šećera
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • dva pudinga od vanilije
  • jedna kašičica cimeta
  • šlag pjena i mlijeko/voda ili slatko vrhnje za šlag

Priprema:

Operite, ogulite i naribajte jabuke. Potrebno je da imate otprilike 700 grama naribanih jabuka. Stavite u šerpu pa sipajte 300 mililitara vode, sok od pola limuna, vrećicu vanilin šećera i obični šećer. Kuhajte nekih 10 minuta na srednje jakoj vatri kako bi jabuke malo omekšale.

U 200 mililitara razmutite puding od vanilije i ukuhajte zajedno s jabukama. Vratite na ringlu i kuhajte još nekoliko minuta da se puding zgusne. Na kraju umiješajte cimet. Smjesu ostavite da se kratko ohladi.

U tepsiju ili kalup stavite red keksa pa stavite polovinu smjese od jabuka i pudinga pa poravnajte. Ponovo složite red keksa i rasporedite ostatak smjese. Kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom ga stavite u frižider. Kasnije umutite šlag pjenu s mlijekom/vodom ili jednostavno umutite vrhnje na šlag i nanesite na ohlađen kolač. Možete ga dodatno ukrasiti cimetom.