
Raspucanci
Raspucanci su mali kolačići koji osvajaju izgledom i ukusom. Njihova hrskava korica skriva mekanu i sočnu unutrašnjost koja se topi u ustima.
Prepoznatljivi su po dekorativnim pukotinama koje nastaju tokom pečenja, a dodatni sloj šećera u prahu im daje poseban šarm. Jednostavni za pripremu, a savršeni uz šoljicu kafe ili čaja.
Sastojci
-
120 g brašna Klas
-
40 g maslaca ZiM
-
60 g sitnog šećera
Priprema
Čokoladu rastopiti na pari i ostaviti da se ohladi. U dubljoj posudi pjenasto umutiti jaja sa sitnim šećerom, dodati maslac, pripremljenu čokoladu i lagano izmiješati. Zatim dodati brašno i kakao u prahu, sve izmiješati i rashladiti u hladnjaku 30 minuta. Od pripremljene mase oblikovati kuglice. Uvaljati ih u šećer u prahu i redati na papir za pečenje. Peći u zagrijanoj rerni od 10 do 12 minuta.
Možda vas zanima
Vezani članci
Manje šećera, više boje
Bajram uz crvene tufahije: Isprobajte zdraviju verziju tradicionalnog deserta
Preporuka nutricioniste