Neodoljivi raspucanci
83

Kolačići koji pucketaju pod prstima i tope se u ustima

Klix.ba
Raspucanci
Raspucanci
Raspucanci su mali kolačići koji osvajaju izgledom i ukusom. Njihova hrskava korica skriva mekanu i sočnu unutrašnjost koja se topi u ustima.

Prepoznatljivi su po dekorativnim pukotinama koje nastaju tokom pečenja, a dodatni sloj šećera u prahu im daje poseban šarm. Jednostavni za pripremu, a savršeni uz šoljicu kafe ili čaja.

Sastojci

  • 120 g brašna Klas

  • 40 g maslaca ZiM

  • 60 g sitnog šećera

  • 30 g kakaa u prahu

  • 100 g čokolade za kuhanje Kent

  • 80 g šećera u prahu Master

  • 2 jaja

Priprema

Čokoladu rastopiti na pari i ostaviti da se ohladi. U dubljoj posudi pjenasto umutiti jaja sa sitnim šećerom, dodati maslac, pripremljenu čokoladu i lagano izmiješati. Zatim dodati brašno i kakao u prahu, sve izmiješati i rashladiti u hladnjaku 30 minuta. Od pripremljene mase oblikovati kuglice. Uvaljati ih u šećer u prahu i redati na papir za pečenje. Peći u zagrijanoj rerni od 10 do 12 minuta.