Mirisne i ukusne
15

Kolačići koji se tope u ustima: Breskvice su nezaobilazni desert praznične trpeze

Piše: L. R.
Neka budu dio vaše novogodišnje trpeze (Foto: Shutterstock)
Neka budu dio vaše novogodišnje trpeze (Foto: Shutterstock)
Breskvice su popularni keksići posebno za vrijeme novogodišnjih praznika. Iako njihova priprema ne izgleda jednostavno, ključno je izdubiti kolačiće dok su još topli.
Ako volite kolačiće koji se tope u ustima dok ih jedete, ne biste ih trebali preskočiti za ove praznike.

Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto:

  • 500 grama brašna
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • 200 grama šećera
  • tri jajeta
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • 150 mililitara ulja

Za nadjev će vam biti potrebno:

  • 100 grama tamne čokolade
  • 100 grama mljevenih oraha
  • ostaci biskvita od izdubljenih breskvica
  • marmelada
  • 100 mililitara toplog mlijeka

Dekoracija:

  • 200 grama šećera
  • ekstrakt od jagode ili maline

Priprema:

Spojite brašno i prašak za pecivo, a u drugoj posudi umutite vanilin šećer, sitni šećer i jaja. Nakon toga, dodajte ulje i kratko umutite pa sipajte brašno i nastavite mutiti. Od tijesta formirajte kuglu i umotajte ga u plastičnu foliju. Ostavite tijesto u frižideru pola sata da se ohladi.

Uključite rernu na 150 stepeni, a dok se ona grije, od tijesta formirajte kuglice. Redajte ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje pa pecite 15 minuta. Kada ih ispečete, ostavite ih kratko da se ohlade, a potom, dok su još tople izdubite ih.

Nadjev ćete pripremiti od od mrvica biskvita, istopljene čokolade, mljevenih oraha i toplog mlijeka. Kada spojite te sastojke dodajte i malo marmelade.

Izdubljene polovice punite nadjevom i spojite ih. Nakon toga, u 200 mililitara vode dodajte ekstrakt, kratko umočite breskvice i potom uvaljajte u šećer.