Jednostavna priprema
36

Kremasti desert koji osvaja okusom: Isprobajte paša lokum i u bijeloj verziji

L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Paša lokum ili sultanova sarma je popularni turski desert. Iako se originalno pravi u kakao verziji, možete isprobati i bijelu verziju.
Ovaj kremasti desert vrlo lako se pravi, jedino što može biti komplikovano jeste rolanje. Za pripremu koristite čašu zapremine dva decilitra.

Sastojci:

  • jedan litar mlijeka
  • jedna čaša brašna
  • jedna čaša šećera
  • jedan vrećica vanilin šećera
  • 50 grama gustina
  • 50 grama margarina
  • 250 mililitara vrhnja za šlag
  • dvije čaše kokosa

Priprema:

Za početak uzmite tepsiju i u njoj rasporedite dvije čaše kokosa. U veću šerpu sipajte mlijeko i postepeno sipajte šećer, brašno, gustin i vanilin šećer pa miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu. Kuhajte do ključanja uz povremeno miješanje. Kada proključa, smanjite vatru i dodajte komadiće margarina i kratko umutite.

Sklonite šerpu sa ringle i vruću smjesu prelijte ravnomjerno po kokosu. Ostavite da se krema kratko ohladi na sobnoj temperaturi pa pleh prebacite u frižider na nekoliko sati.

Umutite vrhnje za šlag pa ga nanesite na ohlađenu kremu. Vratite desert u frižider da se dodatno ohladi barem jedan sat. Nakon toga, režite desert na jednake dijelove i pažljivo rolajte.