Samo par sastojaka
103

Najbolji preljev za pite koji koriste pekari: Recept uz koji će biti još mekša i sočnija

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Pite iz pekare imaju poseban okus i miris te mekoću koju je ponekad teško pogoditi kada ovo jelo izrađujemo u vlastitom domu. Svaka domaćica dobro zna koliko je bitan preljev kada priprema pitu.

Tajna ukusne i mekane pite krije su njenom preljevu, a u nastavku vam donosimo recept za preljev koji koriste pekari i koji će je zasigurno učiniti mekšom i sočnijom.

Sastojci:

  • 8 kašika brašna

  • 1 suhi kvasac

  • 2 šolje mlijeka

  • 1 šolja ulja

  • sol ili šećer (u zavisnosti od toga da li pravite slatku ili slanu pitu)

Priprema

U posudi pomiješajte brašno, mlijeko, kvasac i ulje. Sve dobro sjedinite, pa dodajte kašičicu soli ili šećera. Premažite kore prelivom, a zatim je filujete na uobičajen način.

Nakon pečenja pitu nije potrebno dodatno zalijevati, možete je samo je malo prekriti da omekša.