Nakon što je osvojila društvene mreže: Dubai čokoladu možete napraviti i kao tortu
Sastojci za donji sloj su:
- 400 grama rezanaca za kadaif
- dvije kašike rastopljenog maslaca
- jedna i po kreme od pistacija
- jedna do dvije kašike tahinija
Sastojci za bijeli sloj su:
- 500 grama krem sira
- 150 grama kondenzovanog mlijeka
- 200 mililitara vrhnja za šlag
- jedna kašičica ekstrakta vanilije
@homemade_tasties Viral Dubai Chocolate Cheese Cake✨ Ingredients Bottom layer: 400g Phyllo Dough 2 tbsp butter 1 1/2 cups pistachio paste 1-2 tbsp tahini Cheese Cake layer: 500g Cream Cheese (I used mascarpone room temp) 150g Condensed milk 200ml Double Cream 1 tsp vanilla extract Ganache: 80ml Double Cream 200g milk/dark chocolate ( I used 50/50) Method Start by shredding phyllo dough, add butter to a pan now toss the phyllo dough until golden and crispy. Let cool for a bit then add tahini and pistachio cream, mix well. In a bowl add cream cheese and condensed milk, beat until smooth, then add double cream and vanilla beat until stiff peak. Make the ganache by adding chocolate to hot cream, cover and leave for 5 mins then stir until smooth. Assemble: To an 8’’ pan add the phyllo dough mixture press down with a spoon or cup. Now add cream cheese mixture and finally top with ganache. Refrigerate 6-8 hrs or overnight Garnish with pistachios Follow for more delicous recipes #viraldubaichocolate #dubaichocolate #dubaichocolatecheesecake #nobakecheesecake #cheesecake #nobake #fixchocolate #viral_video #fyp ♬ الصوت الأصلي - عبدالعليم | FM🔹🎧
Sastojci za čokoladni preliv:
- 80 grama vrhnja za šlag
- 200 grama mliječne ili tamne čokolade
Priprema:
Za početak usitnite rezance za kadaif pa ga zajedno s maslacem miješajte u tavi dok rezanci ne poprime zlatnu boju i postanu hrskavi. Ostavite da se kratko ohladi pa dodajte kremu od pistacija i tahinija te promiješajte. Smjesu rasporedite po kalupu.
U drugu posudu stavite krem sir i kondenzovano mlijeko. Možete koristiti mascarpone, a možete koristiti i drugim krem sir neutralnog okusa. Umutite sir i mlijeko dok ne postane glatko pa dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Mutite dok ne krema ne postane čvrsta pa prebacite u kalup.
Čokoladni sloj se pravi tako što ćete kratko zagrijati vrhnje za šlag i u to dodati čokoladu. Poklopite i ostavite pet minuta pa miješajte dok smjesa ne postane jednaka. Možete kombinovati mliječnu i tamnu čokoladu. Prelijte preko torte i ostavite u frižider barem šest sati. Desert možete dodatno ukrasiti kremom od pistacija ili čak mljevenim pistacijama.