Napravite kremasti umak za tjesteninu za kojeg vam neće biti potrebni pavlaka i vrhnje
Sastojci koji će vam biti potrebni za ovaj recept su:
- tri paradajza
- tri paprike
- bijeli luk
- ostalo povrće po želji
- sol
- biber -origano ili neki italijanski začini
- maslinovo ulje
- tjestenina
Priprema:
Paradajz i paprike operite i narežite na kockice. Ukoliko želite možete dodati različite vrste paprika ili neko drugo povrće kao što su tikvice. Potom u tepsiju stavite papir za pečenje i dodajte pripremljeno povrće. Nakon toga dodajte začine i bijeli luk te prelijte s malo maslinovog ulja.
Pecite oko 30 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Za to vrijeme pripremite tjesteninu koju želite. Nemojte bacati vodu u kojoj se kuhala tjestenina jer će vam biti potrebna u nastavku recepta.
Kada je povrće gotovo, ostavite ga da se malo ohladi. Potom ga stavite u blender i dodajte mu oko 150 mililitara vode u kojoj se tjestenina kuhala. Ova voda je odlična jer pomaže u gustoći i poboljšavanju okusa umaka. Miksajte sastojke u blenderu dok ne dobijete kremastu strukturu i na kraju prelijte je preko omiljene tjestenine.