Zdravija verzija
15

Napravite kremasti umak za tjesteninu za kojeg vam neće biti potrebni pavlaka i vrhnje

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Tjestenina je jedno od najpoznatijih jela u svijetu, no zbog toga što sadrži veliku količinu ugljikohidrata i servira se uglavnom s visokokaloričnim umacima, obično se ne smatra najzdravijom opcijom. Međutim, kremaste umake je moguće napraviti i bez dodatka mliječnih proizvoda.
Naime, možete spremiti jednako kremasti umak od povrća i izbjeći kalorične mliječne proizvode kao što su pavlaka i vrhnje za kuhanje. Ovako pripremljena tjestenina odličan je način da unesete više vitamina i zdravih sastojaka.

Sastojci koji će vam biti potrebni za ovaj recept su:

  • tri paradajza
  • tri paprike
  • bijeli luk
  • ostalo povrće po želji
  • sol
  • biber -origano ili neki italijanski začini
  • maslinovo ulje
  • tjestenina

Priprema:

Paradajz i paprike operite i narežite na kockice. Ukoliko želite možete dodati različite vrste paprika ili neko drugo povrće kao što su tikvice. Potom u tepsiju stavite papir za pečenje i dodajte pripremljeno povrće. Nakon toga dodajte začine i bijeli luk te prelijte s malo maslinovog ulja.

Pecite oko 30 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Za to vrijeme pripremite tjesteninu koju želite. Nemojte bacati vodu u kojoj se kuhala tjestenina jer će vam biti potrebna u nastavku recepta.

Kada je povrće gotovo, ostavite ga da se malo ohladi. Potom ga stavite u blender i dodajte mu oko 150 mililitara vode u kojoj se tjestenina kuhala. Ova voda je odlična jer pomaže u gustoći i poboljšavanju okusa umaka. Miksajte sastojke u blenderu dok ne dobijete kremastu strukturu i na kraju prelijte je preko omiljene tjestenine.