Prijedlog za iftar
72

Napravite orijentalnu salatu od patlidžana i paprika te piletinu s pireom od tikve

L. R.
Foto: DietDoctor
Foto: DietDoctor
Ukoliko tražite nutritivno bogate obroke, salata od patlidžana i paprika te pileća prsa s pireom od tikve, odličan su izbor. Salata od pečenog povrća je dobra opcija, kada želite ne želite običnu salatu, a pire od tikve je mnogo zdravija opcija od klasičnog pirea.

Ovo je još jedan recept nutricioniste Kenana Mandre, koji nastoji da predstavi recepte za zdrave i hranjive obroke.

Salata od patlidžana i paprika

Patlidžan i paprika na žaru često su na jelovniku tokom ramazana, jer je to povrće često prisutno u orijentalnim kuhinjama.

Sastojci:

  • 900 grama patlidžana
  • dvije zelene paprike
  • 120 mililitara majoneze
  • 30 grama svježeg peršina
  • dva češnja bijelog luka
  • sok od jednog limuna
  • jedna kašičica soli

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 stepeni. Patlidžane i paprike prerežite po dužini na pola, a iz paprika izvadite sjemenke. Stavite povrće s korom prema gore u vatrostalnu posudu. Stavite posudu u sredinu pećnice i pecite 30 minuta, a nakon 20 minuta okrenite patlidžane.

Izvadite posudu iz pećnice i ostavite da se povrće malo ohladi. Nasjeckajte peršin i protisnite bijeli luk. U posudi sve pomiješajte s limunovim sokom. Pečenom povrću skinite kožicu i narežite ga na kockice. Dodajte u smjesu s peršinom i dodajte majonezu. Temeljito pomiješajte. Ohladite nekoliko sati da se okusi razviju.

Pileća prsa s pireom od tikve

Potražite pileća prsa sa kožicom, jer se upravo u kožici kriju brojni hranjivi sastojci, naročito zdrave masnoće korisne za srce, holesterol i tlak. Naravno, uvijek se trudite se da koristite domaću piletinu.

Foto: DietDoctor
Foto: DietDoctor

Sastojci:

  • 650 grama pilećih prsa
  • jedna kocka pilećeg temeljca
  • 240 mililitara vode
  • dvije kašike maslaca
  • sol i biber
  • 140 grama kelja (po želji)

Priprema:

Zagrijte rernu na 150 stepeni. Nožem zarežite pileća prsa u obliku kvadrata i posolite. Pileća prsa stavite u suhu i vruću tavu s kožom prema dolje. Pržite oko tri minute, zatim okrenite i pržite drugu stranu još tri minute. Prebacite prsa u posudu za pečenje i pecite u rerni 20 minuta. Izvadite i ostavite ispod aluminijske folije 10 minuta prije rezanja. Sačuvajte sokove za umak.

Pire od tikve

  • 450 grama butternut tikve
  • 85 grama maslaca
  • pola kašike svježe iscijeđenog soka od limuna (po želji)
  • sol i biber

Ogulite i ostružite meso tikve i narežite na komade veličine 3x3 centimetra. Kuhajte tikvu u lagano posoljenoj vodi 20 minuta dok ne omekša. Temeljito ocijedite. Pirjajte maslac u tavi dok ne porumeni i dobije miris po orašastim plodovima. Pomiješajte u glatki pire u multipraktiku ili blenderu. Dodati zapečeni maslac i dobro sjediniti. Začinite solju, biberom i eventualno dodajte malo octa ili svježe iscijeđenog soka od limuna.