Napravite orijentalnu salatu od patlidžana i paprika te piletinu s pireom od tikve
Ovo je još jedan recept nutricioniste Kenana Mandre, koji nastoji da predstavi recepte za zdrave i hranjive obroke.
Salata od patlidžana i paprika
Patlidžan i paprika na žaru često su na jelovniku tokom ramazana, jer je to povrće često prisutno u orijentalnim kuhinjama.
Sastojci:
- 900 grama patlidžana
- dvije zelene paprike
- 120 mililitara majoneze
- 30 grama svježeg peršina
- dva češnja bijelog luka
- sok od jednog limuna
- jedna kašičica soli
Priprema:
Zagrijte rernu na 250 stepeni. Patlidžane i paprike prerežite po dužini na pola, a iz paprika izvadite sjemenke. Stavite povrće s korom prema gore u vatrostalnu posudu. Stavite posudu u sredinu pećnice i pecite 30 minuta, a nakon 20 minuta okrenite patlidžane.
Izvadite posudu iz pećnice i ostavite da se povrće malo ohladi. Nasjeckajte peršin i protisnite bijeli luk. U posudi sve pomiješajte s limunovim sokom. Pečenom povrću skinite kožicu i narežite ga na kockice. Dodajte u smjesu s peršinom i dodajte majonezu. Temeljito pomiješajte. Ohladite nekoliko sati da se okusi razviju.
Pileća prsa s pireom od tikve
Potražite pileća prsa sa kožicom, jer se upravo u kožici kriju brojni hranjivi sastojci, naročito zdrave masnoće korisne za srce, holesterol i tlak. Naravno, uvijek se trudite se da koristite domaću piletinu.
Sastojci:
- 650 grama pilećih prsa
- jedna kocka pilećeg temeljca
- 240 mililitara vode
- dvije kašike maslaca
- sol i biber
- 140 grama kelja (po želji)
Priprema:
Zagrijte rernu na 150 stepeni. Nožem zarežite pileća prsa u obliku kvadrata i posolite. Pileća prsa stavite u suhu i vruću tavu s kožom prema dolje. Pržite oko tri minute, zatim okrenite i pržite drugu stranu još tri minute. Prebacite prsa u posudu za pečenje i pecite u rerni 20 minuta. Izvadite i ostavite ispod aluminijske folije 10 minuta prije rezanja. Sačuvajte sokove za umak.
Pire od tikve
- 450 grama butternut tikve
- 85 grama maslaca
- pola kašike svježe iscijeđenog soka od limuna (po želji)
- sol i biber
Ogulite i ostružite meso tikve i narežite na komade veličine 3x3 centimetra. Kuhajte tikvu u lagano posoljenoj vodi 20 minuta dok ne omekša. Temeljito ocijedite. Pirjajte maslac u tavi dok ne porumeni i dobije miris po orašastim plodovima. Pomiješajte u glatki pire u multipraktiku ili blenderu. Dodati zapečeni maslac i dobro sjediniti. Začinite solju, biberom i eventualno dodajte malo octa ili svježe iscijeđenog soka od limuna.