Pravi se od mekog dizanog tijesta, zbog čega je potrebno izdvojiti nekoliko sati za njegovu pripremu, a može se služiti uz različite prelive.
Sastojci:
-
500 g brašna
-
75 g šećera
-
10 g soli
-
10 g suhog kvasca
-
250 ml mlijeka
-
2 jaja
-
100 g otopljenog maslaca
-
100 g smeđeg šećera
-
2 - 3 kašike mljevenog cimeta
-
50 g otopljenog maslaca
-
100 g šećera u prahu
-
2 - 3 kašike mlijeka
-
1 kašikica vanilin šećera
Priprema
U velikoj posudi, pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, šećer, so i kvasac. U drugoj zdjeli umutite mlako mlijeko s jajima pa dodajte otopljeni maslac. Polako dodajte mokre sastojke u suhe, neprestano miješajući, dok se ne formira tijesto.
Na pobrašnjenoj površini, mijesite tijesto oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Zatim, premjestite tijesto u nauljenu posudu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu otprilike sat vremena ili dok se ne udvostruči u volumenu.
Dok čekate da tijesto naraste, pripremite smjesu za punjene. Korsitite manju zdjelu, pomiješajte smeđi šećer i cimet. Otopite maslac i pripremite ga za premazivanje tijesta.
Kada je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjelu površinu i razvaljajte u pravougaonik. Premažite cijelu površinu tijesta otopljenim maslacem, a zatim ravnomjerno pospite mješavinom šećera i cimeta.
Počnite sa duže strane i pažljivo zarolajte tijesto u čvrst valjak. Nakon toga, odrežite rolnice debljine oko 3-4 cm. Stavite ih u prethodno nauljeni pleh ili vatrostalnu posudu, ostavljajući malo prostora između njih kako bi se mogle širiti. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu još oko 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite rolnice 25 do 30 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe. Dok se rolnice peku, pripremite preliv.
Koristite manju posudu u kojoj ćete pomiješati šećer u prahu, mlijeko i vanilu. Kada su rolnice gotove, izvadite ih iz pećnice i još dok su tople, prelijte ih glazurom od krem sira. Uživajte!