Odlično idu uz čaj
51

Napravite ukusne cimet rolnice kojim ćete zasladiti vikend

A. Ć.
Cimet rolnice (Foto: Shutterstock)
Cimet rolnice (Foto: Shutterstock)
Jesen je pravo vrijeme za uživanje u toplim, mirisnim poslasticama a jedna od njih su i cimet rolnice. Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept je savršen za hladne jesenje dane kada želite nešto slatko i toplo, a uz šoljicu kafe ili čokolade postaje pravi ritual.

Pravi se od mekog dizanog tijesta, zbog čega je potrebno izdvojiti nekoliko sati za njegovu pripremu, a može se služiti uz različite prelive.

Sastojci:

  • 500 g brašna

  • 75 g šećera

  • 10 g soli

  • 10 g suhog kvasca

  • 250 ml mlijeka

  • 2 jaja

  • 100 g otopljenog maslaca

  • 100 g smeđeg šećera

  • 2 - 3 kašike mljevenog cimeta

  • 50 g otopljenog maslaca

  • 100 g šećera u prahu

  • 2 - 3 kašike mlijeka

  • 1 kašikica vanilin šećera

Priprema

U velikoj posudi, pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, šećer, so i kvasac. U drugoj zdjeli umutite mlako mlijeko s jajima pa dodajte otopljeni maslac. Polako dodajte mokre sastojke u suhe, neprestano miješajući, dok se ne formira tijesto.

Na pobrašnjenoj površini, mijesite tijesto oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Zatim, premjestite tijesto u nauljenu posudu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu otprilike sat vremena ili dok se ne udvostruči u volumenu.

Dok čekate da tijesto naraste, pripremite smjesu za punjene. Korsitite manju zdjelu, pomiješajte smeđi šećer i cimet. Otopite maslac i pripremite ga za premazivanje tijesta.

Kada je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjelu površinu i razvaljajte u pravougaonik. Premažite cijelu površinu tijesta otopljenim maslacem, a zatim ravnomjerno pospite mješavinom šećera i cimeta.

Počnite sa duže strane i pažljivo zarolajte tijesto u čvrst valjak. Nakon toga, odrežite rolnice debljine oko 3-4 cm. Stavite ih u prethodno nauljeni pleh ili vatrostalnu posudu, ostavljajući malo prostora između njih kako bi se mogle širiti. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu još oko 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite rolnice 25 do 30 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe. Dok se rolnice peku, pripremite preliv.

Koristite manju posudu u kojoj ćete pomiješati šećer u prahu, mlijeko i vanilu. Kada su rolnice gotove, izvadite ih iz pećnice i još dok su tople, prelijte ih glazurom od krem sira. Uživajte!