Na jednostavan način
80

Napravite zeljanicu od kukuruznog brašna čiji okus će vas oduševiti

I. S.
Foto: Coolinarka
Foto: Coolinarka
Uz pomoć ovog jednostavnog recepta uspjet ćete pripremiti zeljanicu od kukuruznog brašna čiji okus će vas oduševiti.

Za pripremu tijesta vam je potrebno: 500 grama kukuruznog brašna, šolja kisele vode, šolja jogurta, šolja ulja, prašak za pecivo, 100 g polutvrdog masnog sira (kačkavalj, edamer ili gauda), tri jaja i kašičica soli.

Fil: 700 grama zelja, šolja jogurta, jaje, 100 g prezle i kašika vegete. Za pospipanje vam je potrebno 50 grama prženog susama i 50 grama izrendanog sira.

Priprema

Operite zelje. Izidinstajte ga na malo ulja i začinite vegetom. Pomiješajte sa prezlama, jajetom i jogurtom. Izmiješati sve sastojke za tijesto i masu podijeliti na dva dijela.

Prvi dio tijesta sipati u pleh prečnika 30 centimetara i peći otprilike 10 minuta na 200 strepeni. Na polupečenu koru sipati fil od zelja i preko njega drugi dio tijesta. Vratiti u rernu i peći 30 minuta na istoj temperaturi.

Zatim pospite susamom i sirom te pecite još 10 minuta dok se sir ne otopi. Sačekajte da se ohladi. Prijatno!