Brzi i ukusni zalogaji
29

Napraviti najhrskavije lisnate trokutiće sa sirom i špinatom za svaku priliku

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako ste u situaciji da vam iznenada dođu gosti, a nemate mnogo vremena da pripremite obrok ovi brzi trokutići sa špinatom i sirom savršeni su za takve trenutke.
Ukusni, brzi za pripremu, a uz to i vrlo ukusni, ovi jastučići oduševit će svakog ko ih proba. Sa samo nekoliko osnovnih sastojaka možete napraviti savršen užitak.

Sastojci:

  • 500 g gotovog lisnatog tijesta

  • 50 g svježeg špinata

  • 250 g svježeg sira

  • 2 kašike kiselog vrhnja

  • 1 jaje

  • Prstohvat soli

  • 1 žumanjak za premazivanje

Priprema:

Prvo napravite punjenje, operite i narežite špinat na trakice. U velikoj zdjeli pomiješajte špinat sa svježim sirom, kiselim vrhnjem i jajetom. Dobro posolite i sve dobro promiješajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu.

Uključite pećnicu i zagrijte je na 180°C. Razvaljajte lisnato tijesto na debljinu od oko pola centimetra, a zatim ga narežite na trokute. Na sredinu svakog trokuta stavite jednu kašiku pripremljenog punjenja.

Zatvorite trokute tako da savijete vrhove prema sredini, formirajući male jastučiće u obliku trokuta.

Stavite pripremljene trokutiće na lim za pečenje obložen papirom za pečenje (možete koristiti i samo malo ulja, ali papir za pečenje je bolji jer sprječava iscurivanje punjenja). Svaki trokut premažite razmućenim žumanjkom, što će im dati lijepu zlatnožutu boju prilikom pečenja.

Pecite trokutiće u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, ili dok ne postanu zlatnožuti i hrskavi.