Ukusno pecivo
0

Ne morate čekati da tijesto naraste: Isprobajte recept za najbrže bagelse

Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bagelsi su veoma popularno pecivo, ali za njihovu pripremu ponekad je potrebno i 24 sata. Međutim, postoji i jednostavnije verzije, a ova je svakako jedna od njih.
Naime, za pripremu ovog recepta neće vam biti potreban kvasac, a prema tome, nećete morati čekati da tijesto naraste.

Za šest bagelsa bit će vam potrebno:

  • 300 grama glatkog brašna
  • 300 grama grčkog jogurta
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • jedna kašika ulja
  • sol
  • miks sjemenki
  • jedan žumanjak

Priprema:

Najprije spojite brašno, kašičicu soli i prašak za pecivo. Potom dodajte grčki jogurt i ulje. Umijesite tijesto pa podijelite na šest jednakih loptica.

Oblikujte ih i napravite rupe na sredini peciva. Premažite žumanjkom i pospite mješavinom sjemenki. Ne morate kupovati specijalnu mješavinu sjemenki. Dovoljno je da imate susam i neki druge sjemenke poput crnog susama, lana, kima i slično.

Bagelse pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekih 25 minuta. Ono što je odlično kod ovog tijesta jeste da ga možete peći u fritezi na vruć zrak. Dovoljno je da ih pečete otprilike 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni.