Jednostavna priprema
23

Ne morate čekati zimske sajmove da biste ga pili: Napravite kuhano vino i kod kuće

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kuhano vino jedno je od popularnijih toplih napitaka koje se poslužuje tokom hladnijih dana, a nezaobilazan je proizvod zimskih sajmova širom svijeta. No, ne morate čekati izlazak da biste ga pili jer ga je vrlo lako napraviti i kod kuće.
Postoje brojni recepti za kuhano vino od jednostavnih do komplikovanijih. Ipak, za ovo vino neće vam trebati više od 20 minuta.

Za ovaj recept bit će vam potrebni sastojci:

  • jedan litar crnog vina
  • dva decilitra vode
  • dva do četiri cimeta u kori
  • nekoliko klinčića
  • dvije narandže
  • dvije jabuke
  • (smeđi) šećer

Priprema:

Kada je riječ o izboru vina, najbolje bi bilo da koristite ono koje inače pijete. Ipak, ako ne poznajete vina, važno je znati da za kuhano vino nije potrebno neka skupa sorta vina jer ćete dodati začine koji će obogatiti okus.

Na laganoj vatri kuhajte vino i vodu. Potom, oprane narandže i jabuke narežite na ploške i stavite zajedno s vinom i vodom. Dodajte nekoliko klinčića i cimet, a možete koristiti i zvjezdasti anis i muškatni oraščić. Kuhajte nekoliko minuta pa dodajte šećer. Ovdje je važno da napitak prilagodite prema vlastitom okusu.

Kada ste stavili sve sastojke, vino kuhajte oko 10 minuta i nakon toga skinite s ringle. Važno je da tokom kuhanja, vino ne proključa.

Odlična stvar kod kuhanog vina je da imate osnovne sastojke, a to su svakako vino, cimet i voda. Svaki naredni put prilikom pripreme, možete dodati nešto što smatrate da bi bilo idealno uz ovaj napitak.