Prijedlog za vikend
31

Ne možete dočekati da tijesto naraste? Isprobajte recept za najbrže i najmekše pecivo

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako volite domaća mekana peciva, ali ne možete čekati da tijesto naraste, isprobajte ovaj jednostavan recept. Možete ih obogatiti hrenovkama kao u ovom receptu ili puniti nekim drugim nadjevom.
Možete ih praviti i bez maslaca, ali na ovaj način će biti mekše i slasnije.

Sastojci za tijesto su:

  • 600 grama mekog brašna
  • 200 mililitara jogurta
  • 200 mililitara mlijeka
  • 100 mililitara ulja
  • 100 grama maslaca
  • jedna vrećica kvasca
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • jedna kašičica soli
  • jedna kašičica šećera
  • hrenovke

Sastojci za premazivanje i posipanje:

  • jedno žumance
  • dvije kašike mlijeka
  • sol i
  • sjemenke susama, lana ili ćurekota

Priprema:

Najprije ugrijte mlijeko pa dodajte šećer i kvasac. Ostavite nekoliko minuta da naraste. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Nakon toga sipajte jogurt, mlijeko i ulje pa umijesite tijesto.

Uključite rernu na 180 stepeni pa nastavite s pripremom. Razvijte tijesto u pravokutnik ili trokut pa naribajte 100 grama maslaca ili margarina. Urolajte poput palačinke pa razvaljajte tijesto po dužini kako bi stvorili više slojeva.

Izrežite tijesto na jednake dijelove pa razvaljajte ih u obliku pravokutnika. Poredajte hrenovke pa umotajte tijesto. Kiflice premažite smjesom od umućenog žumanceta i mlijeka s malo soli pa dodajte sjemenke. Potrebno ih je peći 25 minuta na temperaturi od 180 stepeni.