Sastojci koji će vam biti potrebni za koru su:
- devet bjelanaca
- 300 grama šećera
- jedna kašika octa
- malo ulja za premazivanje papira za pečenje
Sastojci za čokoladnu kremu su:
- devet žumanaca
- četiri kašike šećera
- dva vanilin šećera
- tri kašike glatkog brašna
- dvije kašike gustina
- 250 mililitara mlijeka
- 100 grama tamne čokolade
- 250 grama margarina ili maslaca
Sastojci za bijelu kremu:
- 500 mililitara slatkog vrhnja za šlag
- 50 grama naribane čokolade
Priprema:
Bjelanca mutite mikserom u čvrst snijeg te postepeno dodajte šećer. Na kraju dodajte kašiku octa. Kada umutite, smjesu lagano prebacite u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje, kojeg ste prethodno premazali uljem.
Kašikom poravnajte smjesu i pecite oko sat i po u rerni na 150 stepeni. Kora mora biti zlatnosmeđe boje i hrskava na dodir. Neka se kora ohladi u tepsiji pa je izrežite na tri jednaka dijela.
Dok se kora peče, umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, a onda postepeno dodajte brašnom gustin i mlijeko. Smjesu potom kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Kada je krema spremna, ubacite komadiće čokolade i miješajte dok se ne otopi, a onda u ohlađenu kremu dodajte umućen margarin i maslac.
Za bijelu kremu umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Odvojite dio šlaga za premazivanje, a u drugi dio dodajte naribanu čokoladu.
Redajte koru, pa onda čokoladnu kremu, bijelu kremu i tako dok ne potrošite sastojke, Na kraju, ostatkom šlaga premažite kolač i po želji dodajte još naribane čokolade. Kolač morate držati u frižideru najmanje pet sati kako bi se sastojci spojili.